kolejne z zespolonych
adko: Jak poradzić sobie z narysowaniem czegoś takiego?
0 < |1−i−z| ≤4 z=x+yi x,y∊R
0 <|1−i−x−yi|≤4
0 <|1−x−i (1+y)| ≤4
...i co dalej?
7 sty 20:14
pigor: ..., ano to teraz kwadrat modułu |z|
2= ... i masz
⇔ 0< (1−x)
2+(1+y)
2 ≤ 4
2 ⇔
0< (x−1)2+(y+1)2 ≤ 42
a więc narysuj koło o środku S= (1,−1) i promieniu r=4 . ...
7 sty 20:22
adko: a co się stało z i ?
7 sty 20:31
pigor: ..., i cię ...

"nie obchodzi" od tego momentu, bo
liczba zespolona z= x+iy= (x,y), to
geometrycznie wektor zaczepiony w (0,0) na płaszczyźnie xOy
i końcu w punkcie (x,y), dlatego jego długość (jej moduł)
|z|=
√x2+y2 i to właśnie ty masz (powinieneś) wiedzieć i tyle . ...

.
7 sty 20:52