Relacje
seo: Określmy relację R⊂ ℤℕ × ℤℕ w następujący sposób:
(an)n∊ℕR(bn)n∊ℕ , ((∀n∊ℕ: ∃m∊ℕ (bm = an)) (∀k∊ℕ ∃l∊ℕ (al = bk))).
Udowodnij, że R jest relacją równoważności i wyznacz [(1, 1, 1, . . .)]R oraz [(an)n∊ℕ]R,
gdzie an = (−1)n.
7 sty 20:13
PW: Rozumiem, że w definicji relacji między dwoma warunkami powinien być spójnik "⋀"?
7 sty 22:26
Panko: a) [(1,1,1,.... ..)]R = { (1,1,1,.......)}
b) cn∊ [ (−1)n, n∊N]R⇔(cn) jest dowolnym ciągiem o wyrazach ze zbioru {−1,1} i nie
może być ciągiem stałym postaci {1,1,.....} , {−1,−1,−1,.......}
7 sty 23:11