Potrzebujący_Pomocy: proszę o obliczenie po kolei nierownosci logarytmicznej:
Log (x-2)/(x-4)>1
x-3
z góry dzięki ( (x-2)/(x-4) to ułamek)
6 paź 15:44
Mycha: zal: x-3>0 x-3≠1 (x-2)/(x-4)>0
x>3 x≠4 (x-2)(x-4)>0
x>3 x≠4 x<2 v x>4
x>4
poniewaz x>4 to podstawa jest wieksza od jedynki
logx-3(x-2)/(x-4)>logx-3(x-3)
wnioskujac
(x-2)/(x-4)>(x-3) poniewaz x>4 wiec (x-4) jest wieksze od 0
x-2>(x-4)(x-3)
x-2>x2-7x+12
x2-8x+14<0
Δ=64-56
Δ=8
√Δ=2√2
x1=4-√2
x2=4+√2
x<4-√2 lub x>4+√2
x>4
x∈(4+√2;∞)
6 paź 16:07