Zapisz wyrażenie w postaci iloczynu.
Maciek: Cześć. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykładu.
Mam go zapisać w postaci iloczynowej ale za żadne skarby nie mogę uzyskać wyniku takiego jak
jest wodpowiedziech czyli:
2√2cos(a/2)cos(π/4−a/2)
A oto przykład:
1+sinα+cosα=...
7 sty 19:55
Eta:
Zastosuj:
| | x | | x | | x | |
1+cosx= 2cos2 |
| , sinx= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | x | | x | | x | | x | |
1+sinx+cosx= 2cos2 |
| +2sin |
| *cos |
| = 2cos |
| (cos |
| +sin |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | √2 | | x | | √2 | | x | |
= cos |
| *(√2*( |
| *cos |
| + |
| *sin |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | π | | x | |
=√2*cos |
| *cos( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
8 sty 00:39