Przedstawić wektor w postaci kombinacji liniowej wektorów bazy B
point: Przedstawić wektor w postaci kombinacji liniowej wektorów bazy B
Witam!
Chciałbym zapytać o pomoc z takim zadaniem
Przedstawić wektor w postaci kombinacji liniowej wektorów bazy B
B = e1, e2, e3
[1] [0] [0]
e1=[0],e2=[1], e3= [0]
[0] [0] [1]
7 sty 19:45
point: Zapomniałem o wektorze. Wektor to
[1]
X=[2]
[0]
7 sty 19:52
ICSP: Musisz wyliczyć α1 , α2 , α3 które spełniają następujący warunek :
(1;2;0) = α1 * e1 + α2 * e2 + α3 * e3
Na czerwono zaznaczyłem Ci kombinację liniową wektorów
7 sty 19:55
point: Czyli a1 = 1, a2 = 2 i a3 = 0?
7 sty 20:10
ICSP: Chyba tak. Teraz wystarczy zapisać kombinacje liniową.
7 sty 20:17
point: Czyli kombinacja liniowa to już ten ostateczny wektor, gdzie jeden wektor jest określony jako
suma innych przemnożonych przez jakieś tam współczynniki?
7 sty 20:18
ICSP: Kombinacja liniowa wektorów nie jest wektorem.
7 sty 20:19
7 sty 20:22
ICSP: Masz rację. Jest to wektor w postaci
a1x1 + ... anxn gdzie x1,...xn są wektorami oraz a1,...an są liczbami
7 sty 20:27