zad
MATTT: Oblicz zapotrzebowanie na winogrona potrzebne do produkcji 4,5t koncentratu soku winogronowego
zawierającego 30% wody. Zawartość wody w soku otrzymanym z winogronu wynosi 85% a wydajność
produkcji soku z winogron wynosi 60%.
Potrafi ktoś rozwiązać to zadanie
MATTT: dane:
m
k = 4,5t
s
k=100%−30%]70%
s
0=100%−85%=15%
ogólny wzór:
(M
0masa produktu przed zagęszczeniem m
k masa koncentratu
s
0 zawartość suchej substancji w produkcie −surowcu− przed zagęszczeniem s
k zawartość
suchej subst. w koncentracie.)