Nie jestem pewna, jak policzyć zdarzenia A i B.
Ollla: Doświadczenie polega na n−krotnym rzucie monetą. Określono zdarzenia: A − orzeł wypadł
dokładnie 3 razy, B − reszka wypadła dokładnie 5 razy. Oblicz ile rzutów należy wykonać, aby
prawdopodobieństwa zdarzeń A i B były równe.
Z góry dziękuję.
7 sty 19:18
Basia:
schemat Bernouli'ego
n rzutów
O − sukses
p =
12
q =
12
| | | | | | 1 | |
P(A) = P(trzech sukcesów w n próbach) = | *(12)3*(12)n−3 = | * |
| |
| | | | 2n | |
| | | |
P(B) = P(n−5 sukcesów w n próbach) = | *(12)n−5*(12)5 = |
| | |
| n! | | n! | |
| = |
| / : n! |
| 3!(n−3)! | | (n−5)!*5! | |
5!(n−5)! = 3!(n−3)!
4*5 = (n−4)(n−3)
dalej walcz sama
7 sty 19:35
Ollla: Dziękuję
7 sty 19:36
bezendu:
Basia a da radę zrobić bez tego schematu ?
7 sty 19:39
bezendu:
Wie ktoś ?
8 sty 20:06