matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz pierwiastki wielomianu.
Etos:
Dany jest wielomian : W(x) = 2x
3
+ (a+2)
2
− 3x + b. Wiadomo, że W(1) = 8 i W(−2) = 14. Wyznacz pierwiastki wielomianu G(x) = W(x) − 2x
3
+ 15x. Proszę o podpowiedzi
.
7 sty 19:03
ICSP:
W(1) = 8 w(−2) = 14 Po podstawieniu dostajesz układ równań z niewiadomymi a oraz b. Dalej już prosto
7 sty 19:05
Etos:
Dzięki.
7 sty 19:14