sadasdass
MaciekRysiu: Rozwiniecie funkcji w szereg Maclurina:
| | 1 | |
f(x) = |
| no to ja bym to zrobil tak ze −t = x2 + 2x |
| | (1+x)2 | |
| 1 | |
| = ∑ t n = ∑ (−x 2 − 2x) n = (−1) n x n (x+2) n |
| 1−t | |
cos zrobilem nie tak chyba bo mam inny wynik niz w ksiazce....
7 sty 18:47
Krzysiek: ∑n=0(−x)n=1/(1+x)
1−x+x2
∑n=1n(−x)n−1*(−1)=−1/(1+x)2
∑n=1n(−x)n−1=1/(1+x)2
∑n=0(n+1)(−x)n=1/(1+x2)
7 sty 18:53
MaciekRysiu: w 3 linijce zrobiles pochodna w szeregu i czemu tam mnozysz razy −1 po prawej stronie tez
masz pochodna...nie rozumiem mnozenia razy −1i jak to sie nagle stalo n+1....
7 sty 19:05
Krzysiek: trzecia linijka, tak policzyłem pochodną,
i po lewej stronie pochodna z ((−x)n)'=n*(−x)n−1*(−x)'
czyli korzystam ze wzoru na pochodną funkcji złożonej.
a w ostatniej linijce zmieniłem sumowanie na n=0.
7 sty 19:10
MaciekRysiu: czyli cos takiego:
| | −4 | |
∑ 2n(n−1)xn−2 = |
| / −2 |
| | (1−x)3 | |
| | 2 | |
∑ −(n+1)(n+2)xn = |
| |
| | (1−x)3 | |
no niby wsyzstko gra tylko ten minus nie pasuje...co z tym nie tak?
7 sty 19:20
Krzysiek: przedostatnia linijka, ma być 4 a nie −4. zapomniałeś o pochodnej wewnętrznej: (1−x)'
7 sty 19:23
MaciekRysiu: a juz np takie cos ln(x+1) tez mozna jakos wnioskowac..bo ja wyznaczylem kilka
pierwszych(dokladnie 4) pochodnych funkcji f(x) sprawdzilem znaki i wartosci dla 0 i wyszlo
dobrze ale jest moze inna metoda.?
7 sty 19:28
Krzysiek: (ln(x+1))'=1/(1+x)=∑n=0(−x)n
i teraz całkujesz obustronnie
7 sty 19:42
MaciekRysiu: czyli (−x)n+1 / n+1 czyli (−1)n+1 xn+1 / n+1
a w odp jest (−1)n+1 xn / n
jak teraz pozbyc sie tej 1?
7 sty 19:52
Krzysiek: ∫∑n=0(−1)nxndx=∑n=0(−1)nxn+1/(n+1)+C
ln(x+1)=∑n=0(−1)nxn+1/(n+1)+C
dla x=0
0=0+C
C=0
ln(x+1)=∑n=0(−1)nxn+1/(n+1)
7 sty 20:58