Liczby zespolone
Jao : Rozwiąż nad ciałem liczb zespolonych równanie:
z2 − ( 5 − 14i ) z − 2(12 + 5i ) = 0
7 sty 18:37
matyk: Liczysz deltę i pierwiastki.
7 sty 18:39
Jao : Jak podstawię że: z=x+iy to w pewnym momencie dochodzę do jakiegoś dziwnego układu równań i nie
umiem go rozwiązać natomiast jak zacznę liczyć deltę to wychodzą mi z
1 = U{−5 + 14i − 5
√−3
| | −5 + 14i + 5√−3 − 4i | |
− 4i}{2} i z2 = |
| i też nie wiem co robić. Proszę pomóżcie |
| | 2 | |
7 sty 18:41
Jao : Proszę ! ktoś, coś ?
7 sty 19:06
ICSP: Ile Ci delta wyszła?
7 sty 19:09
Jao : 25(−3−4i)
7 sty 19:09
ICSP: Czyli jedynym problemem jest obliczenie √−3 −4i
−3 − 4i jest liczbą zespoloną zatem pierwiastek z niej również będzie liczbą zespolona.
√−3 − 4i = x + yi // 2
−3 − 4i = x2 − y2 + 2xyi
Dwie liczby zespolone są równe gry ich części rzeczywiste i urojone są równe zatem dostajesz
układ równań :
x2 − y2 = −3
2xy = −4
7 sty 19:12
Jao : to już rozwiązałam wyszło mi że: √−3−4i = −1 + 2i v 1 − 2i to teraz mam zapisać 4 odpowiedzi
?
7 sty 19:22
ICSP: Wystarczy wziąć jeden
√−3 − 4i = ± (−1 + 2i)
Wybierasz teraz sobie dowolny i wstawiasz do wzoru na pierwiastki.
Tylko nie zapomnij o 5
7 sty 19:23
Jao : | | −5+14i−5(−1 + 2i) | | −5+14i−5(1 − 2i) | | −5+14i+5(−1 + 2i) | |
z1= |
| z= |
| z3= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 sty 19:24
ICSP: z1 = z4
z2 = z3
7 sty 19:30
Jao : Super, dziękuję już rozumiem
7 sty 19:32