Pola figur podobnych
Kayla: W trapezie ABCD (AB równoległe do CD) poprowadzono przekątne AC i BD, które przecięły się w
punkcie S. Pole trójkąta ABS jest równe 18 cm2, a pole trójkąta CDS jest równe 8 cm2. Oblicz
pole trapezu ABCD.
19 paź 17:43
Kayla: Proszę o pomoc
19 paź 18:46
Bogdan:

Pole trójkąta ABS = P
1
Pole trójkąta CDS = P
2
Pole trójkąta ASD = Pole trójkąta BCS = P
3
Podam odpowiedź, pełne rozwiązanie zajmuje dużo miejsca i namawiam do jego samodzielnego
przeprowadzenia.
Pole trapezu ABCD P
T = (
√ P1 +
√ P2 )
2
P
T = P
1 + 2
√ P1 * P2 + P
2
P
3 =
√ P1 * P2
20 paź 13:29