wykaż, że liczby r1, r2 sa pierwiastkami wielomianu W(x)
hania: wykaż, że liczby r1, r2 sa pierwiastkami wielomianu W(x). Wyznacz pozostałe pierwiastki tego
wielomianu (jeśli instnieją)
W(x)6x4+19x3+14x2−x−2
dla r1=−2
po czym dzielę i wychodzi wyrażenie 6x3+7x2−1 i nie mam pojęcie jak to rozwiązać ?
7 sty 18:19
Marcinek: podziel to wyrażenie przez (x−1)
7 sty 18:21
hania: jeszcze raz? okey ; )
7 sty 18:22
Basia:
6x3 + 7x2 − 1 = 0 dla x= −1
7 sty 18:26
hania: tak bo dla r2=−1 też mam liczyć
liczę ze W(−2)=0 oraz W (−1)=0, choć to oczywiste ze tak ma wyjść, aby później można było
dalej działać, następnie dzielę W(x)=6x4+19x3+14x2−x−2 w osobnych przypadkach przez (x+2) i
(x+1) ; >
7 sty 18:30
hania: ale tak racja zrobiłam błąd w tym dzieleniu przez (x+2), dziękuję Basia
7 sty 18:33