zbiór wartości
mela: dzień dobry

jak obliczyć zbiór wartości funkcji:
f(x)=
√x−1 +2
√3−x ? Jestem bardzo dzielna i dziedzinę obliczyłam sama

D = <1; 3>

Niestety nie mam pomysłu jak obliczyć zbiór wartości

mógłby mnie ktoś naprowadzić?
7 sty 18:14
Basia: szkoła średnia poziom rozszerzony czy studia ?
bo najłatwiej przez znalezienie ekstremów, ale do tego potrzebne pochodne
7 sty 18:21
mela: ekstremów jeszcze nie miałam
7 sty 18:28
mela: ani pochodnych
7 sty 18:28
Panko: To jest dłubanina
ZAUWAŻ ,ŻE x−1 + 3−x= 2 ⇒ t= x−1 i 3−x= 2−t
f(t)= √t + 2√2−t i t∊< 0,2>
Zauważmy ,że ∀ t∊< 0,2> √2 ≤f(t) ( równość gdy t=2 )
uzasadnienie √2 ≤ √t + 2√2−t I2
2≤ 8−3t + 4√t(2−t)
3t−6≤ 4√t(2−t
3*( t−2) ≤ 4√t(2−t co jest oczywiste bo t−2 ≤0
Stąd wynika że zbiór wartości f(x) Y= < √2, a>
Niestety z wyznaczeniem a nie jest tak latwo
7 sty 19:14
PW: Skorzystać z nierówności Cauchy'ego−Buniakowskiego−Schwarza
(a
1b
1 +a
2b
2)
2 ≤ (a
12+a
22)(b
12+b
22)
w której a
1=1, b
1=
√x−1, a
2=2, b
2=
√3−x − otrzymamy oszacowanie
(1•
√x−1+2•
√3−x})
2 ≤ (1
2+2
2)(x−1+3−x)
(
√x−1+2
√3−x})
2 ≤ 10
√x−1+2
√3−x ≤
√10.
| | 7 | |
Sprawdzenie, że dla x= |
| ma miejsce równość nie sprawia trudności, można rozwiązać |
| | 5 | |
równanie
√x−1+2
√3−x =
√10.
7 sty 21:15