matma
Zośka: Witam, proszę o wskazówkę jak to rozwiązać do końca i czy robię dobrze?

Nalezy wyznaczyć a, a pod x postawić −
23
15x
2+(a
2+2a−2)x=6
7 sty 18:05
Zośka: 15x2+a2x+2ax−2x−6=0
(po podstawieniu −23)
20−23a2 − 43a+43−6=0 /*3
60−2a2−4a+4−18=0
−2a2−4a+46=0
co dalej?
7 sty 18:09
Zośka: POWINNO WYJSC a=−3 v a=1
7 sty 18:10
Zośka: ?
7 sty 18:28
Zośka: pomocy!
7 sty 18:55
7 sty 19:00
ICSP: | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
15 * |
| − |
| a2 − |
| a + |
| − 6 = 0 // * 3 |
| | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
20 − 2a
2 − 4a + 4 − 18 = 0
a
2 + 2a − 3 = 0
Dalej już prosto
7 sty 19:04
Zośka: aaa, no tak, dziekuje!
8 sty 00:37