hmm
mat4you: Dla jakich wartości parametru m równanie x4+(1−2m)x2+m+112=0 jest sprzeczne ?
7 sty 18:02
Basia:
podstawiasz t = x2
będzie sprzeczne gdy:
1. Δ <0
2. Δ=0 i t0<0
3. Δ>0 i t1<0 i t2<0
7 sty 18:05
Ajtek:
Podstawienie: x2=t i t≥0
t2+(1−2m)t+m+1,5=0
i Δ<0
7 sty 18:05
Ajtek:
Dlaczego ja dzisiaj nie myślę
7 sty 18:06
Basia: oj mało
Ajtek, mało
7 sty 18:06
Ajtek:
Masz odpowiedź wyżej
Basia 
.
7 sty 18:07
Basia: bo ciśnienie spada (lub będzie niedługo spadać) na łeb na szyję
7 sty 18:07
mat4you: widzę dzięki
7 sty 18:07
mat4you: t0=−
b2a
7 sty 18:10
Ajtek:
Tak.
7 sty 18:10
Basia: tak, przy Δ=0
7 sty 18:10
mat4you: Nie wychodzi mi mógłby ktoś rozwiązać ?
7 sty 18:15
Ajtek:
Pokaż rozwiązanie, sprawdzę.
Basia pilnuj mnie
7 sty 18:16
mat4you: m∊(−32;2,5) to jest odp.
7 sty 18:19
mat4you: mamy t=x
2 t≥0 a jak mi wychodzi Δ<0 t∊(−
12;2,5) to teraz uwzględniam t≥0 ? i mam
<0;2,5)
7 sty 18:21
Ajtek:
Policzyłeś Δ. Wyszła znowu f. kwadratowa, tym razem po zmiennej m.
Δ=(1−2m2)2−4*(m+1,5) i to ma być mniejsze od 0.
Czyli znowu liczysz Δ.
7 sty 18:30
mat4you: możesz policzyć te 1. Δ <0 warunki bo nie wiem gdzie robie
błąd

2. Δ=0 i t0<0
3. Δ>0 i t1<0 i t2<0
7 sty 18:34
Ajtek:
1o
Δ=4m2−8m−5
i t ma być mniejsze od 0.
Znowu liczysz Δ.
7 sty 18:39
mat4you: ahhhaaa

już rozumiem przeoczyłem drobny szczegół dzięki Ajtek i Basia za pomoc
7 sty 18:48
Ajtek:
Powodzenia

.
7 sty 18:49
Basia:
x
4+(1−2m)x
2+m+
32=0
Δ = (1−2m)
2 − 4*1*(m+
32) = 0
Δ = 1 − 4m + 4m
2 − 4m − 6 = 4m
2 − 8m − 5
y = 4m
2 − 8m − 5
Δ
m = 64 − 4*4*(−5) = 64+80 = 144
1. Δ < 0 ⇔ m∊(−
12;
52)
2. Δ=0
to zachodzi dla m = −
12
wtedy a=1 b=1−2m = 2
czyli sprzeczność
to zachodzi też dla m =
52
wtedy a = 1 b=1−5 = −4
x= ±
√2 czyli jest rozwiązanie
3. Δ>0 ⇔ m∊(−
∞; −
12)∪(
52;+
∞)
| | −b | | c | |
t1<0 i t2<0 ⇔ t1+t2<0 i t1*t2>0 ⇔ |
| <0 i |
| >0 ⇔ |
| | a | | a | |
−1+2m < 0 i m+
32>0 ⇔
2m < 1 i x > −
32 ⇔ m∊(−
32;
12)
czyli
m∊(−
32;
−12)
1 lub 2 lub 3 ⇔
m∊(−
12;
52) lub m = −
12 lub m∊(−
32;
−12) ⇔
m ∊ (−
32;
52)
7 sty 18:58
mat4you: Basiu wszystko rozumiem oprócz w 2 przypadku masz ,że b=1−2m=2
t0=−1
Nie wiem jak to obliczyłaś ja mam ,że t0<0
czyli m<
12
a t0 obliczyłem tak 2m−1/2 <0 i wyszło m<
12
dobrze
7 sty 19:40
mat4you: hmm?
7 sty 19:48
Pp: Czy mógłby ktoś wytłumaczyć punkt drugi z 18.58?
18 lut 18:53
Pp: ?
18 lut 20:08
Mila:
A co tam Ci się nie zgadza?
18 lut 21:36
Pp: Nie rozumiem dlaczego to jest tak zrobione i jak? Dlaczego nie wzór na x0?
18 lut 22:03
Mila:
Było podstawienie x
2=t, t>0
| | 1 | | 5 | |
Δ=0 dla m=− |
| lub m= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −(1−2*−12) | | −2 | |
t0= |
| = |
| =−1<0 zatem równanie x2=−1 jest sprzeczne. |
| | 2 | | 2 | |
Dalej wiesz?
18 lut 22:17