Jedokładność
bezendu:
Jednokładność
Wyznacz współrzędne środka jednokładności, w której obrazem okręgu o równaniu (x−16)2+y2=4
jest okrąg o równaniu (x−6)2+(y−4)2=16, a skala tej jednokładności jest liczbą ujemną.
(x−16)2+y2=4 S1=(16,0) r=2
(x−6)2(y−4)2=16 S2=(6,4) r=4
I nie wiem od czego nawet to zacząć ?
7 sty 17:43
MQ: Zacznij od skali −− wyznaczysz ja z promieni.
7 sty 17:47
Piotr 10: TO tak
r
1=2
r
2=4
r
2=IkI*r
1
k=2 v k=−2
Interesuje nas ujemna skala więc k=−2
Później niech środek jednokładności to punkt 0
Jeżeli skala jest ujemna to punkty S
1 i S
2 lezą po przeciwnych stronach
OS
2→=k*OS
1→
7 sty 17:47
bezendu:
k=−2
7 sty 17:47
bezendu:
[x−6,y−4]=2[16−x, −y]
przyrównać ?
7 sty 17:49
Mila:
Z definicji jednokładności:
S(a,b) −środek jednokładności
SS
2→=−2*SS
1→
7 sty 17:49
Piotr 10: bezendu jeszcze w Kiełbasie masz to troszkę objaśnione, wiem bo z tego się nauczyłem
jednokładności
7 sty 17:50
bezendu:
Mila zawsze promień większy przez mniejszy dzielimy ?
7 sty 17:50
bezendu:
Piotr 10 nie mam obecnie zbioru A.Kiełbasy bo pożyczyłem
7 sty 17:51
bezendu:
Mila mogłabyś rozpisać ?
7 sty 17:55
Basia:
nie zawsze; dzielimy promień okręgu, który jest obrazem przez promień tego,
który jest przekształcany (czyli tak jak napisała Mila)
7 sty 18:02
bezendu:
Dzięki

Już sobie poradziłem.
7 sty 18:03
Mila:
To dobrze.
7 sty 18:06