dziedzina i zbór wartości
mela: hej

jest funkcja:
f(x) = p(3x
2 − 4x +3)
Czy dziedziną jest tu: D = R, a zbiorem wartości D* = <p(5/3); +
∞) ?
7 sty 17:39
Ajtek:
Dziedzina okej. Policz xw z funkcji w nawiasie i przemnóż to przez p.
Zw: <p*xw;∞)
7 sty 17:42
mela: ok dzięki
7 sty 17:43
bezendu:
A co oznacza to p ?
7 sty 17:44
J: Czy na pewno xw ? . Może yw
7 sty 17:44
Ajtek:
Wróć

Z
w: dla p>0 <p*x
w;
∞)
dla p<0 (−
∞; p*x
w>
a dla p=0 ......
7 sty 17:45
Basia:
dla p = 0 masz f(x) = 0 czyli D=R a D
−1 = {0}
dla p≠ 0 masz f(x) = 3px
2 − 4px + 3p
D = R
Δ = 16p
2 − 4*3p*3p = 16p
2 − 24p
2 = −8p
2
| | −Δ | | 8p2 | | 2p | |
q = |
| = |
| = |
| |
| | 4a | | 12p | | 3 | |
dla p<0 D
−1 = (−
∞;
23p>
dla p>0 D
−1 = <
23p; +
∞)
7 sty 17:45
Ajtek:
Literówka

oczywiście y
w.
7 sty 17:45
Ajtek:
Witaj
Basia

.
7 sty 17:46
Basia:
@bezendu p jest parametrem
7 sty 17:47
Basia: Witaj
Ajtek
7 sty 17:47