układ równań
Jao : Rozwiąż układ równań:
x2 − y2 + 2x + 1 = 0
2xy + 2y − 1 = 0
7 sty 17:27
bezendu:
Wyznacz z drugiego sobie albo x albo y i podstaw do pierwszego.
7 sty 17:33
Jao : | | 1 | |
Dochodzę do pewnego momentu: z drugiego równania wyznaczam y= |
| i podstawiam do |
| | 2x + 2 | |
pierwszego:
| | 1 | |
x2 − |
| + 2x + 1 =0 i dalej nie wiem co zrobić. |
| | 4x2 + 8x + 4 | |
7 sty 17:34
Jao : Jak wymnożę przez 4x2 + 8x + 4 i dostaję wielomian stopnia 4
7 sty 17:36
Basia: szukasz pierwiastka wymiernego p na mocy tw.Bezout
potem dzielisz przez dwumian x−p
7 sty 17:40
MQ: Może to pomoże?
1: (x+1)
2=y
2
7 sty 17:43
Jao : Wyszło mi, dzięki
7 sty 17:51