wielomiany
tosia: dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x)
jeśli:
w(x)=x4+x3−3x2+(a+b)x+a+2b, r=−1
7 sty 17:04
tosia: może jednak ktoś potrafi?
7 sty 19:34
ICSP: Pochodne znasz ?
7 sty 19:37
ICSP: albo chociaż Wzory Viete'a dla wielomianu stopnia IV ?
7 sty 19:37
Bizon:
x−2
(x4+x3−3x2+(a+b)x+a+2b):(x3+3x2+3x+1)
−x4−3x3−3x2−x
−2x3−6x2+(a+b−1)x+a+2b
2x3+6x2+6x+2
a+b−1=−6 ⇒ a+b=−5
a+2b=−2 ⇒ a+2b=−2
a=−8
b= 3
7 sty 20:04
tosia: a jest sposób na rozwiązanie przy użyciu wzoru w postaci iloczynowej?
7 sty 21:01
tosia:
7 sty 21:18
tosia:
7 sty 21:18
5-latek: Tosiu a wiesz co zrobil Bizon ?
7 sty 21:20
tosia: niee
7 sty 21:23
tosia: no co takiego?
7 sty 21:24
5-latek: podzieli wielomian W(x) przez (x+1)3 a (x+1)3= ile
7 sty 21:29
tosia: znam wzór skróconego mnożenia, tylko zadam pytanie− czy jest jakiś stały wzór− postac
iloczynowa wielomianu stopnia 4?
7 sty 21:33
PW:
W(x) = (x+1)3Q(x),
przy czym pierwiastek wielomianu Q już nie może być równy −1 − tyle powiedzieli w zadaniu. Suma
stopni wielomianów po prawej stronie jest równa 4 (bo W jest stopnia 4.), a więc Q(x) = x−c,
c≠−1.
x4 + x3 − 3x2 + (a+b)x + a+2b = (x+1)3(x−c).
Można się tak bawić − przyrównać współczynniki wielomianów po lewej i prawej stronie.
Pytanie o "uniwersalną postać" wielomianu 4. stopnia oznacza, że teoria kuleje. Owszem,
wielomian 4. stopnia rozkłada się, ale może to być tylko iloczyn dwóch funkcji kwadratowych
nierozkładalnych. Żadnego twierdzenia mówiącego po czym poznać liczbę czynników w rozkładzie −
nie ma.
7 sty 22:05
tosia: oo dziękuję bardzo− o to mi chodziło
7 sty 22:46