praw
Radek:
W koszu znajdują się owoce: 12 jabłek i 8 pomarańczy. Wyjmujemy kolejno trzy owoce, nie
odkładając ich do kosza. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy dokładnie dwie
pomarańcze
Ω=20*19*18=6840
i źle wychodzi ? czemu
7 sty 16:49
Radek:
Pomoże ktoś ?
7 sty 16:56
Radek: ?
7 sty 18:05
Mila:
Dlatego, że w Ω uwzględniasz kolejność, a w A nie uwzględniasz.
Popraw.
7 sty 18:07
Radek:
No ale losowanie 2 pomarańczy z 8 i 1 jabłka z 12 ?
7 sty 18:09
Radek: ?
7 sty 18:23
Mila:
|Ω|=20*19*18
|A|=3*8*7*12
( możesz pomarańcze wylosować w takiej kolejności:(PPJ)(PJP)(JPP)
II sposób
7 sty 18:30
Radek:
Robiłem inne zadania i nigdy nie uwzględniałem kolejności ? Musi być ta kolejność ?
7 sty 18:31
Piotr 10: Bo W Ω liczysz za pomocą wariacji bez powtórzeń a tutaj kolejność jest ważna
a w I liczysz za pomocą kombinacji a tu kolejność nie jest ważna i masz dlatego źle
7 sty 18:31
Mila:
Radek, musisz stosować zasady konsekwentnie.
Zobacz na mój II sposób, nie uwzględniam kolejności .
7 sty 18:33
matyk: Radek jeśli masz problemy to krzaki rysuj
7 sty 18:34
Radek:
Ale w drugim sposobie ma Pani, że wybieram 2 pomarańcze z 8*12 ?
7 sty 18:34
Radek:
Chodzi o to, że zawsze robię takie zadania dwumianem Newtona i wychodzi a tutaj jest problem.
7 sty 18:35
Mila:
| | | |
W II sposobie |Ω|= | , nie widzisz różnicy? |
| | |
| | | |
Nie ma problemu, dlaczego w Ω nie zastosowałeś | ? |
| | |
7 sty 18:39
Radek:
Bo mogę szybciej policzyć z reguły mnożenia i dlatego tak zapisałem.
7 sty 18:42
Radek:
Czyli jeśli Ω liczę z dwumiany to zdarzenie A również muszę tak liczyć ?
7 sty 18:48
matyk: Zasada jest taka:
W przestrzeni zdarzeń uwzględniasz kolejność to tak samo w poszczególnych zdarzeniach losowych.
Nie możesz sobie raz robić tak, a innym razem inaczej.
7 sty 19:02
Radek: OK.
7 sty 19:05