Wyznacz wszystkie wartości parametru m.
Etos: Dany jest wielomian W(x) = −3x2 − (m + 1)x − 2m. Wyznacz wszystkie wartości parametru m tak
,aby wielomian miał dokładnie dwa różne miejsca zerowe.
7 sty 15:47
Mila:
Δ>0
7 sty 15:55
Etos: To wiem . Proszę o dodatkowe podpowiedzi.
7 sty 15:57
wredulus_pospolitus:
ale to wszystko
liczysz Δ ... sprawdzasz dla jakiego 'm' zajdzie Δ>0
bo wtedy masz dwa RÓŻNE miejsca zerowe
7 sty 15:58
Saizou :
dla wielomianu W(x)=ax2+bx+c
Δ=b2−4ac, zatem....
7 sty 15:59
Etos: Dzięki! Już wszystko jasne
7 sty 16:01
J: Δ>0 − to "wiedział" , ale jak policzyć to już chyba nie
7 sty 16:03
J: A jednak wiedział
7 sty 16:03