Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x-p
Kasia: Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x−p i przez dwumian x − q. Wynikiem dzielenia
W(x) przez x − p jest wielomian P(x)= −x2 + 10x − 16, a dzieląc W(x) przez x−q otrzymamy
wielomian Q(x) = −x2 + 52x − 100. Oblicz W(49).
próbuję obliczy p z równania jednak nie rozumiem wykonywanej operacji
−(x −p)(x−2)(x−8)= − (x−q)(x−2)(x−50) / *(−1)
(x −p)(x−2)(x−8)= (x−q)(x−2)(x−50) / : (x−2)
(x −p)(x−8)= (x−q)(x−50)
podzielić na (x−q)?
p=50 dlaczego ?
7 sty 15:47
wredulus_pospolitus:
(x −p)(x−8)= (x−q)(x−50) ⇔ (x−p) = [ (x−q) i (x−8)=(x−50) ] lub [ (x−p) = (x−50) i (x−8) =
(x−q) ]
7 sty 15:50
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz
(x−p)(x−8) = x2 − (8+p)x + 8p
(x−q)(x−50) = x2 − (50+q)x + 50q
stąd:
8+p = 50+q
8p = 50q
rozwiąż ten układ równań
7 sty 15:51
Basia:
x
2 − 8x − px + 8p = x
2 − 50x − qx + 50q
−x(8+p) + 8p = −x(50+q) + 50q
stąd
8p = 50q
8+p = 50+q
q = 8
p = 50
7 sty 15:52
Kasia: dlaczego możemy porównać :
(x−p) = (x−50) i (x−8) = (x−q)
7 sty 15:54