Proszę o pomoc ;)
Weronika :): Wyznacz dziedzinę funkcji f schematem Hornera
a) f(x) = √x3 − 4x2
b) f(x) = 6 : √x3 − 4x
c) f(x) = √x3 + x2 − √x3 − 16x
7 sty 15:31
Basia:
a po co tu komu schemat Hornera ?
(a)
x3 − 4x2 ≥ 0
x2(x−4) ≥ 0
x2≥0 dla każdego x∊R czyli musi być x−4≥0 ⇔ x≥4
D = <4;+∞)
(b)
x3−4x > 0
x(x2−4) > 0
x(x−2)(x+2) > 0
rysujesz wykres (falę) i masz
x∊(−2;0)∪(2;+∞)
(c)
x3+x2 ≥ 0 i x3−16x≥0
x2(x+1)≥0 i x(x2−16)≥0
x+1≥0 i x(x−4)(x+4)≥0
x∊<−1;+∞) i x∊<−4;0>∪<4;+∞>
czyli ostatecznie
x∊<−1;0>∪<4;+∞)
7 sty 15:46
J: Chba tutaj nie potrzeba żadnego schematu. Wystarczy tylko wiedza,że liczba pod pierwiastkiem
musi być nieujemna, a dotatkowo w przypadku b) nie może również mieć wartość zero ( bo
pierwiastek jest w mianowniku ułamka)
7 sty 15:46
Weronika :): a to spoko tylko nauczyciel kazał jakby się dało ale tak tez chyba może być
7 sty 15:54
J: Zapytaj z ciekawości nauczyciela,jaką inna metodę wyznaczenia dziedziny by zaproponował w tych
trzech zadaniach ?
7 sty 15:57
Weronika :): jak sie odwaze to spoko xD
7 sty 16:08
Weronika :): A tak przy okazji to dziękuje
7 sty 16:12
Weronika :): Jak w przykładzie b pozbyliście się szóstki?
7 sty 16:19