Prawdopodobieństwo. Wychodzi mi zła odpowiedź.
Klaudia: Ze zbioru liczb { 1, 2, 3, ..., 2n +1} losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo, że:
a) obie wylosowane liczby są nieparzyste,
b) pierwsza wylosowana liczba jest większa od drugiej.
odpowiedz to :
a) (n+1)/2(2n+1) (i tutaj nie rozumiem, poniewaz wynik wychodzi tylko wtedy kiedy korzystam ze
wzoru na kombinację. a przecież w kombinacjach nie jest ważna kolejność, a w zadaniu napisane
jest 'kolejno'. Może to ktoś wytłumaczyć?)
b) 1/2
Dziękuję!
7 sty 13:38
wredulus_pospolitus:
a) masz błędne założenie
to czy bierzesz pod uwagę kolejność czy też nie (gdy w zadaniu nie jest podane czy jest brana
czy tez nie) nie ma najmniejszego znaczenia do ostatecznego wyniku ... ponieważ:
bez kolejności
| | (n+1)*n | | n+1 | |
= |
| = |
| |
| | (2n+1)*(2n) | | 2*(2n+1) | |
a z kolejnością
| (n+1)*n | | n+1 | |
| = |
| |
| (2n+1)*(2n) | | 2*(2n+1) | |
jak widzisz ... wynik wychodzi taki sam

b) dobrze
7 sty 13:46
wredulus_pospolitus:
natomiast slowo 'kolejno'
oznacza że losujesz raz ... odkładasz kulę i losujesz drugi raz
na dobrą sprawę to czy losuje się 'kolejno' czy dwie jednocześnie ... to nie zmienia wyniku w
(a) ... problematyczne by było jedynie w przypadku (b)
7 sty 13:47
Basia:
bez kombinacji:
|Ω| = (2n+1)*(2n+1−1) = (2n+1)*2n
a parzystych masz n (2,4,6,....,2n) czyli
czyli nieparzystych 2n+1 − n = n+1 czyli
|A| = (n+1)(n+1−1) = (n+1)*n
| | n(n+1) | | n+1 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 2n(2n+1) | | 2(2n+1) | |
7 sty 13:50
Klaudia: wreduluspospolitus:
skąd wziąłeś wzór na to z kolejnością? ogólnie to ja myślałam, że trzeba to zrobić z wariacji:
A−obie wylosowane liczby są nieparzyste
|A|= (2n+12)!(u{2n+1{2} −2)!}
Basia:
skąd wzór na |Ω| ?
7 sty 14:24
Klaudia: ehh, źle tu coś wpisałam i nie wyszło to |A|. chodzi mi o wzór na wariację w każdym razie.
nadal nie rozumiem dlaczego nie mogę z niego korzystać...
7 sty 14:27
wredulus_pospolitus:
z kolejnością:
pierwsza to jedna z nieparzystych (jest ich 'n+1')
druga to także nieparzysta (jest ich 'n')
analogicznie |Ω|
bez kolejności:
| | | |
wybieramy dwie kule z 'n+1' nieparzystych −− | |
| | |
analogicznie |Ω|
7 sty 14:34
Klaudia: czyli tego zadania w ogóle nie można rozwiązać korzystając z wariacji bez powtórzeń, tak?
7 sty 15:16