Problem z prostymi obliczeniami na matematykę.
Robert:
Obl. 8% z liczby a
a=(√5+3)(√5−3)−3−1+30*33 − 13√81+513
Początek najlepiej wyliczyć z wz. skróconego mn. tylko można jeśli w drugim nawiasie jest
√5−3
wszystko pod pierwiastkiem? −3−1 = −13 ; 30=1 i nie wiem jak 13√81 to zrobić.
Później powinienem wynik pomnożyć przez 0,08, tak?
Chcę sobie zrobić maturę, chodzę do liceum dla pracujących i mam duże braki. Myślę nad
korepetycjami po 2−gim roku.Powyższe zadanie jest do egzaminu, który będę miał niebawem. Ma
ktoś trochę czasu i chęci mi pomóc? Prosił bym bardzo. Jeśli ktoś jest tak dobry mógł bym
podesłać na e−mail kilka zestawów zadań na tenże egzamin.
A i tak będę wdzięczny za choćby to jedno wyżej.
Dziękuję i pozdrawiam.
7 sty 13:33
Basia:
jakiś błąd masz w zapisie
czy ma być: √5+3*√5−3 = √8*2 = √16=4
czy raczej: (√5+3)(√5−3) = (√5)2 − 32 = 5−9 = −4
√81 = 9
reszta w porządku i tak jak napisałeś mnożysz przez 0,08
7 sty 13:38
Robert: No właśnie dostałem elektroniczną treść zadania i początek jest dokładnie taki:
(
√5+3)(
√5−3) chyba, że nauczyciel się pomylił.
aha no tak kolejność wykonywania działań czyli
13√81 najpierw wykonuję potęgowanie a
potem mnożenie czyli 9*
13
Dziękuję za szybką odpowiedź
7 sty 13:56
Basia: radzę przyjąć wersję (
√5+3)(
√5−3)
jestem pewna, że tak ma być
7 sty 14:00
Robert: A nie powinno być przypadkiem
(√5+3)(√5−3)=(√5)2−2*√5*3+32 ? Z tego wzoru skróconego mnożenia?
i wtedy wyszło by 5−6√5+27 ... Może troszkę jestem upierdliwy..
7 sty 14:09
Robert: Boziu 5−6√5+9...
7 sty 14:11
Robert: dobra, to nie ten wzór, przepraszam..
7 sty 14:18