matematykaszkolna.pl
promienie okręgów mariuszek: Autobusy jeżdżą w przeciwnych kierunkach po okręgu. Szerokość drogi, po której jadą wynosi 6m, a jej średni promień 2km. jak wyliczyć ładnie rachunkowo, że różnica promieni po których jeżdżą autobusy jest równa 3m. tzn R2−R1=d/2
7 sty 13:30
mariuszek: rysunekniebieskie strzałki, to kierunki poruszania się autobusów. ta zielona kreska to szerokość drogi,a czerwony okrąg, powstał dzięki promieniowi 2000m. oczywiście to wszystko jest symetryczne. mam nadzieję, że ten kiepski rysunek ułatwi zadania. proszę o pomoc emotka
7 sty 13:37
Basia: nie bardzo rozumiem skoro to wszystko jest symetryczne to masz: od najmniejszego koła do czerwonego 3m i od czerwonego do największego też 3m czyli
 3 
R1 = x +

2 
 3 
R2 = x + 3 +

2 
gdzie x to promień najmniejszego koła stąd R2 − R1 = 3
7 sty 13:46
mariuszek: prawda jest taka, że męczę się z zadaniem z fizyki. wiem, że to jest forum matematyczne, ale mam nadzieję, że nikt się nie obrazi jak je tu wrzucę. O ile różni się czas, w ciągu którego autobusy jeżdżące w przeciwnych kierunkach (przy zachowaniu zasad ruchu drogowego) po okręgu pokonują 10 okrążeń. Szerokość drogi po której jeżdżą autobusy wynosi 6 m a jej średni promień 2 km. Średnia prędkość każdego autobusu wynosi 36 km/h.
 d 
i w dalszej częśći rozwiązania mam: R2 − R1 =

2 
 s2 − s1  2nπ(R2− R1) nπd 
Δt = t2 − t1 =

=

=

v  v  v 
ja więszkość tu rozumiem. ale nie chcę żeby nauczyciel mnie zapytał: skąd wziąłem, że R2−R1 = d/2? No i zastanawia mnie, dlaczego podano tu średni promień R=2km, skoro w ogóle go nie użyto w zadaniu. Jeżeli wrzucanie zadań z fizyki jest niedozwolone to bardzo przepraszam.
7 sty 14:04
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210
a_2a2
a_{25}a25