promienie okręgów
mariuszek: Autobusy jeżdżą w przeciwnych kierunkach po okręgu. Szerokość drogi, po której jadą wynosi 6m,
a jej średni promień 2km.
jak wyliczyć ładnie rachunkowo, że różnica promieni po których jeżdżą autobusy jest równa 3m.
tzn R2−R1=d/2
7 sty 13:30
mariuszek:

niebieskie strzałki, to kierunki poruszania się autobusów. ta zielona kreska to szerokość
drogi,a czerwony okrąg, powstał dzięki promieniowi 2000m. oczywiście to wszystko jest
symetryczne. mam nadzieję, że ten kiepski rysunek ułatwi zadania. proszę o pomoc
7 sty 13:37
Basia: nie bardzo rozumiem
skoro to wszystko jest symetryczne to masz:
od najmniejszego koła do czerwonego 3m
i od czerwonego do największego też 3m
czyli
gdzie x to promień najmniejszego koła
stąd
R
2 − R
1 = 3
7 sty 13:46
mariuszek: prawda jest taka, że męczę się z zadaniem z fizyki. wiem, że to jest forum matematyczne, ale
mam nadzieję, że nikt się nie obrazi jak je tu wrzucę.
O ile różni się czas, w ciągu którego autobusy jeżdżące w przeciwnych kierunkach
(przy zachowaniu zasad ruchu drogowego) po okręgu pokonują 10 okrążeń.
Szerokość drogi po której jeżdżą autobusy wynosi 6 m
a jej średni promień 2 km. Średnia prędkość każdego
autobusu wynosi 36 km/h.
| | d | |
i w dalszej częśći rozwiązania mam: R2 − R1 = |
| |
| | 2 | |
| | s2 − s1 | | 2nπ(R2− R1) | | nπd | |
Δt = t2 − t1 = |
| = |
| = |
| |
| | v | | v | | v | |
ja więszkość tu rozumiem. ale nie chcę żeby nauczyciel mnie zapytał: skąd wziąłem, że R2−R1 =
d/2? No i zastanawia mnie, dlaczego podano tu średni promień R=2km, skoro w ogóle go nie użyto
w zadaniu.
Jeżeli wrzucanie zadań z fizyki jest niedozwolone to bardzo przepraszam.
7 sty 14:04