matematykaszkolna.pl
pomysł Dzionek95: Witam! Chciałbym zrobić układ 3 funkcji z czego jedna będzie kwadratowa i będzie ona przedstawiała uśmiech. Choć z definicji nie można tego nazwać funkcją... Zastanawiam się czy na przykład taki uśmiech mogła by przedstawiać y=3 i x należy (na przykład) <3;2> i tak samo y=2 i x należy tak samo <3;2> Macie może jakiś pomysł na równanie paraboli przekrzywionej o 90 stopni w lewo by była mniej więcej na takiej samej wysokości jak dwie proste, które tworzą oczy? Może jakiś pomysł by to usprawnić? Na pewno warto skorzystać z programu do rysowania funkcji tylko nie wiem jak się za to zabrać− więc jeśli coś to i tak będę kminił, bo odkąd dzisiaj wstałem to zacząłem myśleć o tej pierdole i teraz po powrocie ze szkoły zamiast się zająć prawdopodobieństwem to ta rzecz mi chodzi po głowie !
7 sty 12:52
Ajtek: Pokombinuj z funkcją typu x=y2
7 sty 12:53
Dzionek95: Jak ona mniej więcej wygląda, bo nie wiem czy efekt końcowy jaki mam na kartce będzie się pokrywał z jej faktycznym stanem. Nigdy w mojej 12letniej edukacji się nie spotkałem z takową emotka
7 sty 13:02
Dzionek95: Najbardziej chcę by to miało sens dlatego takie pytania/prośby emotka
7 sty 13:03
Ajtek: Obróć układ współrzędnych o 90o (zeszyt) i narysuj zwykłą parabolę .
7 sty 13:05
Dzionek95: Pi razy drzwi coś się kluje, mam problem z odczytaniem wartości b, ale ściągam program do rysowania funkcji i będę metodą prób i błędów to robił. Może jakaś wskazówka by to miało jeszcze lepszy efekt niż ma teraz emotka?
7 sty 13:25
Ajtek: rysunek Ten twór będzie wyglądał mniej więcej tak emotka.
7 sty 13:29
Dzionek95: Podzielisz się tajemną wiedzą i napiszesz mi jaki wyszedł Ci wzór zielonej funkcji?Za Jej poszerzenie(rozjechanie) będzie odpowiedzialne a tak? A w ułamku jakimś małym 1/100?
7 sty 13:32
Ajtek: To jest x=−y2 (chyba) przesunięte o jakiś wektor. Tylko narysowałem to. Przy zielonej funkcji D: y∊R, natomiast zbiór wartości odczytujesz po osi Ox.
7 sty 13:34
Ajtek:
 2+3 
yw=

2 
 x1+x2 
Bo masz dwie proste: y=2 i y=3. Dokładnie tak samo jak w zwykłej paraboli: xw=

2 
gdzie f(x1)=f(x2)
7 sty 13:39
Dzionek95: Jest jakiś program, który po narysowaniu funkcji daje nam jej równanie? Morduję się z przesunięciemwierzchołka po narysowaniu takiej funkcjix=−1/25y2 by ten wierzchołek był pomiędzy tymi dwoma funkcjami liniowymi czyli by był on na osi Ox 2,5 z tego co widze z wykresu− jakieś sugestie emotka?
7 sty 13:43
Ajtek: Nie mam zielonego pojęcia, czy jest jakiś program. Może wolfram pomoże.
7 sty 13:48
Dzionek95: No to jak psioczyłem na inne programy online tak ten mnie zabił, chyba jednak wrócę do zadań na sprawdzian i sobie daruje chyba, że ktoś jeszcze rzuci jakieś nowe światło na tą całą beznadziejną sprawdę emotka Diekuję Ajtek i tak za pomoc emotka
7 sty 14:04
Ajtek: To inaczej: masz 2 proste x=2 i x=3, xw znane i dajmy na to f(x1)=f(x2)=1 Znajdź wzór tej funkcji y=...., później zamień x z y. Może to coś da emotka.
7 sty 14:11
Dzionek95: y=−1/25x2−1/5x−3 do takiego czegoś doszedłem biorąc wyraz wolny na oko by akurat w tym miejscu przeciął się z osią a resztę metodą prób i błędów wzorkiem na wierzchołek. Coś już tutaj mam, możesz to ewentualnie sprawdzić co spłodziłem ?
7 sty 14:20
Dzionek95: y=−1/25x2−1/4x−3 wygląda lepiej i teraz zmienić dwie funkcje linowe na 4 i 3? Co myślisz mój drogi internetowy matematyku ?
7 sty 14:22
Ajtek: Słuchaj, ja tutaj też improwizuję .
7 sty 14:24
Dzionek95: Jak mi to pyknie dasz mi swoje dane i podeśli Ci dobrą ćwiartkę żebyś też się mógł uśmiechnąć ! Możesz tylko zyskać !
7 sty 14:29
Ajtek: Beż ćwiartki też się obejdzie emotka.
7 sty 14:31
Dzionek95: Oki emotka Reasumując wrzucając do układu 3 równania funkcji mamy: y=4 , x∊<4;6> y=2 , x∊<4;6> x=−1/25y2−1/5y−3 y∊<0;5> Daje tak samo jak mi na kartce uśmieszek a dokładnie taki "=)"
7 sty 14:42
Ajtek: emotka
7 sty 14:58
Dzionek95: Dzięki, dzięki, dzięki− pomogłeś mi zasnąć i mam nadzieję uśmiech nauczycielki ! Wiadomo, że uśmiech jest bezcenny, więc dzięki + 2kπ emotka
7 sty 15:02