Algebra zbiorów
Wojciecj: Sprawdzić ,że dla dowolnych zbiorów A, B, C , jeżeli
A = A ∩ B , to A ⊂ B
2 Przykład
Sprawdzić, że dla dowolnych zbiorów A, B, C prawdziwa jest równość
A ∪ ( A ∩ B ) = A
7 sty 11:30
Wojciech:
7 sty 12:00
Eta:
L=x∊AU(A∩B)⇔x∊A v x∊(A∩B)⇔x∊A v (x∊A⋀x∊B)⇔(x∊A v x∊A )⋀(x∊Av x∊B)⇔x∊A=P
7 sty 12:27
Eta:

A⊂B ⇒ ( A∩B=A)
7 sty 12:31
Eta: Można też tak:
1/ x∊(A∩B) ⇔x∊A⋀x∊B⇔x∊A ⇒ A⊂B
7 sty 12:43
wredulus_pospolitus:
Albo tak:
A=A∩B ⇔ ∄x∊A x∊A∩B ⇒ ∄x∊A x∊B ⇒ A⊂B
7 sty 12:48
Eta:
7 sty 12:53