nierówność
Robert: Witam, mam mały problem z taką nierównością. Gdzieś mieszam minusy, bo przy rysowaniu wykresu
widzę błąd.
7 sty 11:15
Janek191:
2 ≥ x
2 − 5 x + 6 ⇒ 0 ≥ x
2 − 5x + 4 ⇒ x
2 − 5x + 4 ≤ 0
Δ =25 − 4*1*4 = 9 ⇒
√Δ = 3
| | 5 − 3 | | 5 + 3 | |
x1 = |
| = 1 x2 = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
a = 1 > 0 → ramiona wykresu funkcji f(x) = x
2 − 5x + 4 są skierowane ku górze ⇒
x ∊ ( 1; 4 )
=========
7 sty 11:57
Bizon:
np tak:
Dziedzina a potem można się bawić w dwóch przedziałach
7 sty 11:59
Janek191:
Dodatkowo x ≠ 2 i x ≠ 3
więc
x ∊ ( 1 ; 4) \ { 2, 3 }
================
7 sty 11:59
Janek191:
Źle rozwiązałem
7 sty 12:03
pigor: | | 1 | | 1 | |
hmm..., no to np. tak : |
| ≥ |
| ⇔ |
| | x2−5x+6 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
⇔ |
| − |
| ≥0 /2(x−3)2(x−2)2 ix∊R\{3,2}=Dn(*) ⇔ |
| | (x−3)(x−2) | | 2 | |
⇔ 2(x−3)(x−2)− (x−3)
2(x−2)
2 ≥0 ⇔ (x−3)(x−2)(2−x
2+5x−6) ≥0 ⇔
⇔ (x−3)(x−2)(−x
2+5x−4) ≥0 /*(−1) ⇔ (x−3)(x−2)(x
2−5x+4) ≤ 0 ⇔
⇔ (x−3)(x−2)(x−1)(x−4) ≤ 0 , więc stąd i z (*) ⇔
x∊[1;2) U (3;4] . ...
7 sty 12:07
Robert: Wielkie dzięki, po prostu gubiłem minus i odwrotnie parabolę narysowałem. Mam jeszcze dwa
przykłady, będę bardzo wdzięczny nawet za wskazówki:
| |2x| | | |x+1| | |
| ≥ 3 i |
| < 1 |
| |x2 − 3| | | |x−2|−2 | |
7 sty 12:24
Robert: Jakieś małe naprowadzenie ?
7 sty 12:42
pigor: ..., np. tak :
1) U{|2x|}{|x|
2−3| ≥ 3 /*|x
2−3| i x
2≠3 ⇔ 2|x| ≥ 3|x
2−3| i |x|≠
√3 ⇔
⇔ |3(x
2−3)| ≤ 2|x| /
2 i (*)
x≠±√3 ⇒ (3x
2−9)
2−(2x)
2 ≤ 0 ⇔
⇔ (3x
2−9−2x) (3x
2−9+2x) ≤ 0 ⇔ (**)
(3x2−2x−9) (3x2+2x−9) ≤ 0
i masz wredną nierówność, bo 2 brzydkie trójmiany w nawiasach o
wspólnym wyróżniku Δ=4+4*27= 4*28= 16*7 i p{Δ)= 4
√7, wtedy ich
pierwiastki

n[x
1,2=
16(2±4
√7)]] v
x3,4= 16(−2±4√7) ,
no to teraz narysuj sobie oś Ox, oszacuj na kalkulatorze położenie na niej
tych x
1,2,3,4 i "pobaw się" z wykresem tej nierówności (**) pamiętając
o (*) . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. sprawdź czy nie walnąłem się gdzieś

, za co z góry przepraszam, bo
znikam do wieczora
7 sty 13:09
pigor: o

kurcze ,już na samym początku nie dopiąłem klamrą } ułamka
7 sty 13:11
Eta:
Za to .... reszta jest ok
7 sty 13:16