nierówność trygonometryczna
Miska01: Potrafi ktoś to rozwiązać?
cos 4x + 2 cos2 x ≥1
7 sty 10:28
wredulus:
Zrob podstawienie t=cosx , t nalezy do <−1;1>
7 sty 10:30
wredulus:
Na pewno tam jest cos4x

Jezeli tak to zamien to na cosx .... i 'cos tam'
7 sty 10:31
Miska01: tak na pewno jest cos4x
czyli
t4+2t
2≥1
7 sty 10:37
wredulus:
A w zyciu
7 sty 10:38
Miska01: kurcze nie rozumiem tego ani trochę. a w piątek mam zaliczenie
7 sty 10:39
wredulus:
Cos4x = 2cos2(2x) −1 = 2(2cos2x −1)2 −1
7 sty 10:39
wredulus:
Korzystasz zewzoru na cosinusa podwojonego kata
7 sty 10:40
Miska01: aha. dzięki wielkie
7 sty 10:41
AS: Korzystam z tożsamości
| | 1 + cos(2*x) | |
cos(4*x) + 2* |
| ≥ 1 |
| | 2 | |
cos(4*x) + cos(2*x) ≥ 0
2*cos(3*x)*cos(x) ≥ 0 resztę dokończ samemu
7 sty 11:10
pigor: ... np. tak : z tablicowych tożsamości:
cos4x+2cos2x ≥1 ⇔ cos
22x−sin
22x+1+cos
22x ≥ 1 ⇔
⇔ 2cos
22x−1+1+cos
22x ≥ 1 ⇔ 3cos
22x ≥ 1 ⇔ cos
22x ≥
13 ⇔
⇔
|cos2x| ≥ 13√3 ⇔ ... może sam(a)

. ...
7 sty 12:16
pigor: szkoda, że tam po prawej stronie 13√3, a nie np. 12√3 ,
chyba, że gdzieś się walnąłem, za co przepraszam z góry ...
7 sty 13:15