PROSZĘ POMUŻCIE :(
Paulina20: Oblicz NWD i NWW Liczb 280 i 150
Prosze Pomużcie


:(
7 sty 09:55
Panko: 280= 1*150+ 130
150= 1*130 + 20
130= 6*20+ 10
20= 2*10 +0
stąd NWD( 280, 150)=10
stąd NWW( 280, 15)= ( 280*150)/ 10=4200
7 sty 10:05
Janek191:
Pomóżcie − pomogę
7 sty 10:11
Paulina20: Ojj no czepiasz się
7 sty 10:16
Paulina20: Panko − Dziękuje za Pomoc

7 sty 10:16
Janek191:
II sposób − ze szkoły podstawowej :
280 = 2*2*2*5*7
− −
150 = 2*3*5*5
− −
NWD ( 280, 150) = 2*5 = 10
NWW( 280, 150) = 2*2*2*5*7*3*5= 280*15 = 4 200
7 sty 10:17
Paulina20: Dziękuje
7 sty 10:19