Reszta z dzielenia wielomianu
czopo: Hej, mam 3 zadania z dzielenia wielomianu i nie wiem jak je zrobić. Na razie dam jedno, a potem
resztę jak nie będe umiał nadal.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian p(x) = x2 − 4x − 5, wiedząc, że liczba
5 jest pierwiastkiem wielomianu w oraz w(−1) = 6
7 sty 08:45
Marcin:
f(x) = p(x) + R
0 = p(5) + R
6 = p(−1) + R
7 sty 09:14
Marcin: Nie, to nie będzie tak

Nie mam teraz czasu, żeby to poprawić, wybacz
7 sty 09:19
wredulus_pospolitus:
1)
R(x) = ax+b <−−− dlaczego

pomyśl
W(5) = P(5)*Q(5) + R(5)
W(−1) = P(−1)*Q(−1) + R(−1)
należy zauważyć, że: P(5) = 25−20−5 = 0 = 1+4−5 = P(−1)
czyli:
W(5) = R(5)
W(−1) = R(−1)
czyli:
0 = 5a+b
6 = −a + b
rozwiąż ten układ równań
7 sty 09:28
czopo: Dobrze, to rozumiem, dzięki

Niestety, nie pomogło mi to w następnym zadaniu.
Reszta z dzielenia wielomianu w przez x−3 jest równa 14, a reszta z dzielenia w przez x+2 jest
równa 4. Znajdz resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian q(x) = x
2 − x − 6
Widzę tylko, że (x−3)(x+2) = q(x), ale nie wiem jak to wykorzystać.
7 sty 09:44