szkicowanie wykresu
minka_xD: mam do naszkicowania wykres o ponizszych danych:
1.
a) f'(x) > 0 dla x ∊ (−∞; 1)
b) f'(x) < 0 dla x ∊ (1; ∞)
i tutaj mam problem:
c) lim f(x) = f(1)
x −> 1
jak sobie poradzic z pkt 3? jak to zinterpretowac?
2.
a) f'(x) > 0 dla x ∊ (−∞; 1)
b) f'(x) < 0 dla x ∊ (1; ∞)
f nie ma ekstremum w x = 1
to ze nie ma ekstremum znaczy, ze 1 nie nalezy do dziedziny tak?
7 sty 02:08
minka_xD:

czy 1. moze byc takie?
to lim f(x) = f(1) to jak rozumiem znaczy ze funkcja jest ciagla
7 sty 02:12
wredulus_pospolitus:
(1) może być ... aczkolwiek lepiej (bezpieczniej) by było narysować parabole (ramiona
skierowane do dołu) ze względu na to, że funkcja którą narysowałeś/−aś NIE MA pochodnej w
punkcie x=1 (co prawda w treści zadania nie ma o tym słowa −−− ale trzeba o tym pamiętać)
(2) niekoniecznie (może należeć do dziedziny) −−−− ale ... ale w puncie x=1 występuje
'nieciągłość' funkcji
7 sty 09:22