Jak odjac logarytmy o roznych podstawach ?
Danny: Witam.
log33−log332−log93=
Ugryzlem, ze to powinno byc przeksztalcone za pomoca wzoru na logarytm potegi, by moglo
przybrac postac
log33−log93−2log33=
Dalej nie wiem jak to dziabnac. Moglbym prosic o jakas pomoc lub wskazowke odnosnie tego, jak
odejmowac logarytmy o roznych podstawach ?
7 sty 00:11
pigor: ..., np. tak :
log
33−log
33
2−log
93=1−2log
33−log
9√9=
= 1−2−log
99
12= −1−
12=
−32 . ...
7 sty 00:19
Danny: Dziekuje za odpowiedz Pigor ! Koncepcja rozwiazania tego zadania, ktora przedstawiles jest
genialna. Zmeczenie nie pozwolilo mi wymyslec, aby log
93 zapisac jako log
9√9. Aczkolwiek
wlasnie ten fragment sprawia mi problemy w zrozumieniu dalszej czesci zadania.
Nie potrafie zrozumiec koncowki, gdzie zapisales log
99 do potegi jedna druga. W jaki sposob do
tego doszedles ?
P.s. dla upewnienia sie − log
33 da jeden, poniewaz musimy odpowiedziec na pytanie ile razy
musimy podniesc do potegi podstawe tego logarytmu, aby otrzymac liczbe 3 prawda ?
Stary kon juz ze mnie, postanowilem sie doksztalcic i po latach wrocilem do matematyki. Za
zadawanie pytan odnosnie oczywistych rzeczy z gory przepraszam

D.
7 sty 01:47
Sabina: Jaki wzór na mnożenie i dodawania logarytmów o tej samej liczbie logarytmowanie i rożnych
podstawach
27 wrz 14:52