matematykaszkolna.pl
Jak odjac logarytmy o roznych podstawach ? Danny: Witam. log33−log332−log93= Ugryzlem, ze to powinno byc przeksztalcone za pomoca wzoru na logarytm potegi, by moglo przybrac postac log33−log93−2log33= Dalej nie wiem jak to dziabnac. Moglbym prosic o jakas pomoc lub wskazowke odnosnie tego, jak odejmowac logarytmy o roznych podstawach ?
7 sty 00:11
pigor: ..., np. tak : log33−log332−log93=1−2log33−log99= = 1−2−log9912= −1−12= 32 . ... emotka
7 sty 00:19
Danny: Dziekuje za odpowiedz Pigor ! Koncepcja rozwiazania tego zadania, ktora przedstawiles jest genialna. Zmeczenie nie pozwolilo mi wymyslec, aby log93 zapisac jako log99. Aczkolwiek wlasnie ten fragment sprawia mi problemy w zrozumieniu dalszej czesci zadania. Nie potrafie zrozumiec koncowki, gdzie zapisales log99 do potegi jedna druga. W jaki sposob do tego doszedles ? P.s. dla upewnienia sie − log33 da jeden, poniewaz musimy odpowiedziec na pytanie ile razy musimy podniesc do potegi podstawe tego logarytmu, aby otrzymac liczbe 3 prawda ? Stary kon juz ze mnie, postanowilem sie doksztalcic i po latach wrocilem do matematyki. Za zadawanie pytan odnosnie oczywistych rzeczy z gory przepraszam emotka D.
7 sty 01:47
Sabina: Jaki wzór na mnożenie i dodawania logarytmów o tej samej liczbie logarytmowanie i rożnych podstawach
27 wrz 14:52