Kilka granic funkcji - metody rozwiązywania.
V.Abel: Zabrałem się za kilka granic i te właśnie kilka chwilowo są nieokiełznane:
| | cos5x | |
a) limx → π 2 |
| ===> jak się za to w ogóle zabrać? |
| | cos3x | |
b)lim
x→1 (1−x) tg
π2 x
c) lim
x→0 x [x] ===> gdzie [x] to funkcja entier
e) lim
x→0 x sin(
1x)
| | 1 | | 3 | |
f) limx→1 ( |
| − |
| ) ==> wzory skróconego i co dalej... |
| | x | | 1−x3 | |
| | 1− cos3x | |
h) limx→0 |
| |
| | x sin2x | |
| | ln(x2−x−1) | |
i) limx→∞ |
| |
| | ln(x10+1+x) | |
k) lim
x→∞(3
x−2
x)
1x
l) lim
x→0 (cosx)
1sin2x
m) lim
x→π(x − arc tg(
1x−π))
n) lim
x→∞ arc tg (
1x)sinx
Te przykłady są dla mnie bardzo ważne, a nie wiem do końca lub chwilowo wcale jak się za nie
zabrać, bardzo proszę o pomoc.
6 sty 23:54
Maslanek: Większość Hospitalem.
w (c) jest prosto, bo [x] jest ograniczony, a x→0, więc granica g=0
Podobnie (e)
6 sty 23:59
Maslanek: W przykładzie takim jak (k), (l) korzystamy z tego, że ac=ec ln a i ciągłości funkcji
(dzięki czemu wrzucamy granicę do wykładnika)
6 sty 23:59
V.Abel: Nie znam l'Hospitala właśnie, a nawet jak bd znał, to jak zrobić bez?
7 sty 00:07
Maslanek: w (a) na pewno wzór na cosinusów sumy.
| | sin x | |
w (b) warto próbować tg zamienić na sin i szukać gdzieś |
| →1 |
| | x | |
Trzeba by pokombinować
| | 1 | |
w (d) wrzucić x do mianownika ( |
| ) i badać jednostronne granice, |
| | x | |
Idę spać

Jutro koło z algebry
7 sty 00:12
Basia:
ad.(c)
nieprawda Maślanek
limx→0 [x] nie istnieje
ponieważ limx→0+[x] = 0
natomiast limx→0−[x] = limx→0− (−1) = −1
7 sty 13:59
Maslanek: Ale wcześniej stoi jeszcze x

Więc mamy x*M→0
7 sty 14:47
Basia:
ad.(a)
cos5x = cos[5(x−
π2)+
5π2] = cos[5(x−
π2) +
π2+2π] =
cos[5(x−
π2)+
π2] = −sin5(x−
π2)
cos3x = cos[3(x−
π2) +
3π2] = sin3(x−
π2)
t = x−
π2
x→
π2 ⇒ t→0 i 5t→0 i 3t→0
i masz
| | cos5x | | −sin5t | |
limx→π2 |
| = limt→0 |
| = |
| | sin3x | | sin3t | |
| | 5t | | −sin5t | | 3t | |
limt→0 |
| * |
| * |
| = |
| | 3t | | 5t | | sin3t | |
| | 5 | | sin5t | | 3t | | 5 | | 5 | |
limt→0 − |
| * |
| * |
| = − |
| *1*1 = − |
| |
| | 3 | | 5t | | sin3t | | 3 | | 3 | |
7 sty 14:50
Basia: a masz rację

nie zauważyłam tego x przed entier
7 sty 14:52
Basia:
ad.b
lim
x→1 (x−1)*tg(
π2x) =
lim
x→1 (x−1)*tg(
π2(x−1)+
π2) =
lim
x→1 −(x−1)*ctg(
π2(x−1)) =
| | cosπ2(x−1) | |
limx→1 −(x−1)* |
| = |
| | sinπ2(x−1) | |
| | π2(x−1) | | 1 | |
limx→1−cosπ2(x−1)*limx→1 |
| *limx→1 |
| = |
| | sinπ2(x−1) | | π2 | |
7 sty 14:59
Mila:
Witaj Basiu, długo Cię nie było.
7 sty 15:01
Basia: Witaj
Milu 
Nawet bardzo długo, ale chyba już niedługo skończę to co sobie niepotrzebnie
na głowę zwaliłam. Mam nadzieję przynajmniej ...........
7 sty 15:06
Mila:
Super, że jesteś znowu tutaj.

Ciesz się, że masz inne cele niż tylko forum.
7 sty 15:08
Basia:
ad.n
| | 1 | |
zatem na mocy tw.o trzech ciągach limx→+∞ |
| *sinx = 0 |
| | x | |
czyli
| | 1 | |
limx→+∞ arctg |
| *sinx = arctg0 = 0 |
| | x | |
7 sty 15:14
Basia:
ad.m
lim
x→π(x − arc tg(
1x−π))
| | 1 | | 1 | | π | |
x→π+ ⇒ x−π → 0+ ⇒ |
| → +∞ ⇒ arctg |
| = |
| |
| | x−π | | x−π | | 2 | |
czyli
| | π | | π | |
limx→π+(x − arc tg(1x−π)) = π− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | π | |
x→π− ⇒ x−π → 0− ⇒ |
| → −∞ ⇒ arctg |
| = − |
| |
| | x−π | | x−π | | 2 | |
czyli
| | π | | 3π | |
limx→π−(x − arc tg(1x−π)) = π−(− |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
czyli
lim
x→π(x − arc tg(
1x−π)) nie istnieje
7 sty 15:19
V.Abel: Cześć
Mila, miło Cię widzieć

− dawno Cię nie spotkałem na forum
Basiu, dziękuję serdecznie za pomoc, za rozpisanie i wyjaśnienie
Maslanek − dzięki

Jednak jeszcze dla mnie temat niewyczerpany

Mianowicie, podpunkt f), k), l) ... jak to ugryźć?
Jak ktoś wie, któreś z pozostałych, niech napisze − proszę

W k) wychodzi mi 3, a nie mam odpowiedzi...
Nurtuje mnie jeszcze jeden przykład:
| | 3√x3+x | |
limx→∞ ( |
| ) √x, wyciągam najwyższą potęgę. skracam, bawię się  i |
| | 3√x3 | |
wychodzi mi 1
∞ i teoretycznie symbol nieoznaczony, jednakże jakby te jedynka wyszła z
"normalnego rozpracowywania" granicy, a nie na starcie

... to jak? Jest to dobrze?
8 sty 23:58
Mila:
Witaj Abel, licz granice i dawaj do sprawdzenia. Basia nie napisze za Ciebie
kolokwium.
9 sty 15:33
Mila:
f) Sprowadź do wspólnego mianownika, licz granice lewostronna i prawostronną
(granica nie istnieje)
Zaraz dam wskazówki do następnych.
9 sty 15:41
Mila:
k) granica 3.
| | (x3+x) | |
lim{x→∞)[( |
| )13]√x= |
| | x3 | |
| | 1 | |
=limx→∞[(1+ |
| )x2]1x√x=e0=1 |
| | x2 | |
9 sty 16:09
Mila:
l)
| | x | |
lim {x→0) (cosx)1sin2x=limx→0(1+(−2sin2 |
| ))1sin2x= |
| | 2 | |
spróbuj dalej sam
9 sty 16:25
Trivial:
i) Dla odpowiednio dużego x mamy:
| ln(x2−x−1) | | ln(x2) | | 2ln(x) | | 1 | |
| ≤ |
| = |
| = |
| |
| ln(x10+1+x) | | ln(x10) | | 10ln(x) | | 5 | |
| ln(x2−x−1) | | ln(x−1)2 | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| |
| ln(x10+1+x) | | ln(x−1)10 | | 5 | |
9 sty 17:14
Trivial:
W drugiej linijce mam błąd. Powinno być:
| ln(x2−x−1) | | ln(x−1)2 | | 1 | ln(x−1) | | 1 | |
| ≥ |
| = |
|
| → |
| |
| ln(x10+x+1) | | lnx10 | | 5 | lnx | | 5 | |
9 sty 17:35
Basia: tam w (a) jest błąd
minus zjadłam przy przekształcaniu cos3x
ma być
cos3x = ................ = −sin(....)
ostateczny wynik będzie dodatni
9 sty 17:56
11 sty 12:55