Na ile sposobów 4 osoby mogą wsiąść do pociągu
wajdzik: Na ile sposobów 4 osoby mogą wsiąść do pociągu składającego się z 8 wagonów, tak aby żadne dwie
nie trafiły do tego samego wagonu.
Mam lekki problem z tym zadaniem, czy to nie będzie wyglądało tak?
C48=48
I teraz musimy uwzględnić sytuację w której do jednego z wagonu wsiada więcej niż jedna osoba
zgadza się?
6 sty 23:33
wajdzik: Zrobiłem chyba błąd już na samym początku bo ma być tak:
C84=84
6 sty 23:39
wajdzik: Mógłby ktoś na to spojrzeć?
6 sty 23:43
Marcin:
Żeby żadne nie trafiły do tego samego to będzie chyba 8*7*6*5, ale tu jest jakieś magiczne
'żadne dwie'
6 sty 23:49
wajdzik: Dlatego nie mam nawet pomysłu jak odjąć od całości(tych wszystkich miejsc) tego przypadku.
6 sty 23:52
Maslanek: To dziabnij tak:
Wszystko: 4
8
| | | | | |
Dwie w jednym, reszta dowolnie: | * | *72 |
| | | |
| | | | | |
Trzy w jednym, reszta dowolnie: | * | *7 |
| | | |
7 sty 00:04
Maslanek: Bo wszystko, to 8
4... Nie 4
8
7 sty 00:05
Mila:
|A|=8*7*6*5
7 sty 14:45
Maslanek: Mila, gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?
7 sty 14:56
wredulus_pospolitus:
Maslanek −−− po pierwsze ... masz w tresci zadania podane ze nie moze w wagonie być więcej jak
1 osoba
7 sty 14:59
wredulus_pospolitus:
więc o ile pierwsza osoba ma możliwośc wyboru jednego z 8 wagonów
to już druga jedynie jednego z 7 wagonów
7 sty 15:00
Maslanek: Kiedy ja chce odjąć od wszystkich przypadków te, które nie pasują

Upartemu nie zabronisz.

Ale błąd możesz wskazać
7 sty 23:16
PW: Wszystkich funkcji
f: {1,2,3,4} → {1,2,3,4,5,6,7,8},
jest 8
4.
| | 8! | |
A to zbiór takich funkcji, ino że różnowartościowych, jest ich |
| = 5•6•7•8 |
| | (8−4)! | |
(wzór na wariacje bez powtórzeń).
7 sty 23:33