granica
Studentka: granica wiem ze to proste... ale chce to zrozumieć i jakoś mi to nie idzie
Dlaczego robi się tak
| | 3−7(24)2 | |
U{3*4n−7*2n} { 3n+ 4n} = |
| |
| | | |
6 sty 23:15
Ajtek:
Wyciągasz z licznika i mianownika największą liczbę z potęgą n z mianownika. W tym przypadku
jest to 4n.
6 sty 23:17
Bizon:
| 3*4n−7*2n | |
| = ... i dalej licznik i mianownik dzielimy przez 4n |
| 3n+4n | |
6 sty 23:22
Studentka: wyciąganie potęgi nie przemawia jakoś do mnie, bardziej rozumiem Bizona ale dziękuję Ajtek

Dziękuję Wam wszystkim

Miłego wieczorku życzę
6 sty 23:33
Ajtek:
Powodzenia

.
Bizon napisał to samo co ja. Tylko w innych słowach.
6 sty 23:35
Studentka: Nie dziękuję

Altek kobiety posiadają dziwne rozumowanie
6 sty 23:47
Ajtek:
"Kobieta jest jak matematyka. Należy ją umieć wykorzystać, a nie próbować zrozumieć".
Pozdrawiam

.
6 sty 23:49
pigor: ,,,. wyłączyć to znaczy podzielić przez to
co wyłączamy, a więc
| | 4n(3−7*(12)n) | |
= lim n→∞ |
| = |
| | 4n((34)n+1) | |
| | 3−7*(12)n | | 3−7*0 | | 3 | |
= lim n→∞ |
| = lim n→∞ |
| = |
| = 3 |
| | (34)n+1 | | 0+1 | | 1 | |
7 sty 00:14