Funkcja kwadratowa postać kanoniczna i iloczynowa
Tomek : Witam,
bardzo bym prosił o pomoc w poniższym zadaniu.
a) Podaj wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej, wiedząc, że jej wierzchołek ma
współrzędne W=(−1;3) a do wykresu należy punkt (0,3)
b) Oblicz miejsca zerowe i podaj wzór funkcji w postaci iloczynowej
6 sty 23:08
sushi_ gg6397228:
to podaj postac kanoniczna
6 sty 23:10
Tomek : 3=a(0+1)
2 +3

i jak mam to to jak dalej? bo nie było mnie niestety na lekcjach w tym czasie
6 sty 23:14
Tomek: co mam zrobić dalej? nie mam bladego pojęcia starałem się to rozwiązać jedynie przy pomocy
wzorów ale nie wiem jak je podstawić byłbym bardzo wdzięczny za rozjaśnienie tego zadania!
6 sty 23:20
sushi_ gg6397228:
wyliczasz "a"
a=....
podstawiasz
y=a(x+1)2+3
prawa strone wymnazasz, potem Δ, potem x1, x2
6 sty 23:21
sushi_ gg6397228:
poza tym te dwa punkty mają ten sam "y", wiec cos nie tak jest z tym zadaniem
6 sty 23:22
Janek191:
y = a*( x − p)2 + q , gdzie W = ( p; q ) = ( − 1; 3) oraz P = ( 0; 3)
Wstaw do wzoru za p i q oraz za x i y ; oblicz a
a potem podaj wzór funkcji
6 sty 23:23
Tomek: dziękuję za pomoc już załapałem
6 sty 23:30