A takie tam.
bezendu:

Mam podany punkt P=(−2,3) i prostą k:y=2x+4 jak znaleźć prostą k' która jest obrazem symetrii
prostej k względem punktu P ?
Proszę o wytłumaczenie.
6 sty 23:07
Saizou : znajdź prostą równoległą do prostej zielonej równo oddalonej od czerwonego punktu
6 sty 23:11
bezendu:
Odległość punktu P od prostej k
prosta równoległa y=2x+b ?
6 sty 23:14
bezendu:
No i co dalej ?
6 sty 23:18
Marcin:
To jest prosta przesunięta o wektor = [2;2] czyli będzie miała równianie y=2(x+2)+6 →y=2x +10
6 sty 23:30
bezendu: Czemu o taki wektor?
6 sty 23:31
Eta:

P(a,b)
| x+x' | |
| =a ⇒x+x'= 2a ⇒ x'= 2a−x |
| 2 | |
| y+y' | |
| =b ⇒y+y'= 2b ⇒ y'=2b−y |
| 2 | |
k
' : 6−y
'=2(−4−x
') +4 ( uporządkuj i opuść "primy"
k' : y= 2x+10
6 sty 23:34
bezendu: Dziękuję. Jutro będę analizował.
6 sty 23:36
bezendu: Nie rozumiem przed ostatniej linijki.
7 sty 15:35
bezendu:
Może ktoś to wytłumaczyć
k': 6−y=2(−4−x)+4 ?
7 sty 16:12
bezendu: ?
7 sty 16:39
bezendu:
7 sty 16:56
MQ: Bo:
y=2x+4
y=2b−y'
b=3
więc
y=6−y'
x'=2a−x
a=−2
więc
x=−4−x'
Podstawiasz do pierwszego i masz:
6−y'=2(−4−x') +4
7 sty 17:04
bezendu:
Dzięki !
7 sty 17:05
Mila:
W symetrii środkowej względem punktu S(a,b)=(−2,3) obrazem punktu P(x,y) jest punkt P'(x',y'),
gdzie:
x'=2a−x
y'=2b−y
⇔a=−2, b=3
x'=2*(−2)−x ⇔(1) x'=−4−x
y'=2*3−y ⇔(2) y'=6−y
Prosta
y=2x+4 została przez tę symetrię przekształcona
obliczamy xi y z wzorów (1) i(2)
x=−x'−4
y=−y'+6 podstawiamy do rownania prostej
−y'+6=2*(−x'−4)+4
−y'=−2x'−8+4−6⇔−y'=−2x'−10
y'=2x'+10
⇔y=2x+10
To bardzo ogólna metoda, tu wystarczyło znaleźć obraz jednego punktu z prostej k,
spróbuj tak zrobić
7 sty 17:15
bezendu:
Wyznacz równanie okręgu symetrycznego do okręgu x2−6x+y2+4y=27 względem prostej y=1
(x−3)2−9+(y+2)2−4=27
(x−3)2+(y+2)2=40
A tutaj jak to zrobić ?
7 sty 17:17
matyk: Odbij tylko środek. Promień zostaje ten sam.
7 sty 17:21
bezendu:
(x+3)2+(y−2)2=40
7 sty 17:22
MQ: Nie, (x−3)2+(y−4)2=40
7 sty 17:29
bezendu:
MQ czemu y−4 ?
7 sty 17:30
MQ:
7 sty 17:33
bezendu:
A no racja mój błąd. Dziękuję.
7 sty 17:34