okresl wartosc parametru m
asia: Dla jakiej wartości parametru m równanie ( m2+5m−6)x2−2(m+6)x+3=0 ma rozwiązanie+
6 sty 23:01
Ajtek:
1o
a≠0 i Δ≥0
2o
a=0 i −2(m+6)x+3=0
6 sty 23:03
asia: Drugi przypadek jest jakby liniowy, a jednak trzeba go rozwiązać tak?
6 sty 23:04
Ajtek:
Dokładnie, też może być rozwiązanie
6 sty 23:05
asia: Skoro gładko idzie ta kwadratowa mogę mieć jeszcze pytania? Oczywiście za odp dziękuję
6 sty 23:06
Ajtek:
Nie ma sprawy

.
Pytania możesz mieć. Natomiast nie wiem, czy odpowiem

.
6 sty 23:08
asia:
Zadanie 20. Wyznacz te wartości parametru p, dla których liczba 5 należy do dziedziny funkcji
f(x)=√(x−p−1)(x+p+3)
Zadanie 21. Punkt (p,q)
, należy do zbioru A wtedy i tylko wtedy, gdy równanie x2−2px−q=0
x ma dwa różne rozwiązania x1 x2 takie, że x12+x22=2.Zaznacz w układzie współrzędnych
zbiór A.
6 sty 23:17
Ajtek:
Zad 21. Wzory Viete'a
Nad 20. muszę pomyśleć chwilę

.
6 sty 23:20
Ajtek:
(x−p−1)(x+p+3)≥0 to oczywiste, tylko co dalej

Myśl

.
6 sty 23:22
asia: Widzę wzory widzę tylko gubi mnie to że jest i p i q, niby robiłam podstawienie ale wątpię że
moje rozwiązania są dobre
6 sty 23:23
Ajtek:
To pokaż rozwiązanie
6 sty 23:24
asia: Próbowałam robić dla f (5) ale czy to dobry pomysł?
6 sty 23:24
Ajtek:
Można, a nawet trzeba

Ale warunek f(5)≥0, ponieważ mamy pierwiastek.
6 sty 23:26
asia: q należy (−∞, 1)
6 sty 23:26
asia: I na tym koniec zadania 21?
6 sty 23:28
Ajtek:
asia ja nie liczę, tylko podpowiadam

.
6 sty 23:29
asia: *20 pomyliłam
6 sty 23:30
asia: No normalne, chodzi o to żeby coś z tego zrozumiec
6 sty 23:31
Ajtek:
A Ty pięknie rozumiesz. Myślisz

Jeżeli nie zrobisz błędów rachunkowych, to...

.
6 sty 23:32
asia: Tak bym chciała nie zawalic jutro na spr, więc się poświęcę
6 sty 23:37
Ajtek:
Nie poświęcaj się dzisiaj, tylko myśl jutro na sprawdzianie

Miłych snów.
6 sty 23:40
asia: Żeby tak mogło być, dziekuję za pomoc i dobrej nocy
6 sty 23:46
Ajtek:
Śmigaj do łóżka

.
6 sty 23:47
asia: Haha nie muszę się nigdzie przemieszczać
6 sty 23:50
Ajtek:
Tylko nie spadnij z wyrka

Raz jeszcze miłych snów

.
6 sty 23:50
asia: Nie ma tak źle, ale w najgorszym wypadku nie ma wysoko więc luz. A ja jeszcze raz Dziękuję!
6 sty 23:55