matematykaszkolna.pl
Funkcja Kwadratowa + Liniowa Rob: Dane są funkcje liniowe f(x)=x−1 oraz g(x)=−x+2. Wyznacz współrzędne punktu wykresu funkcji h opisanej za pomocą wzoru h(x)=f(x)*g(x)
6 sty 22:58
bezendu: rysunek h(x)=−x2+3x−2
6 sty 23:00
Rob: i jeszcze drugie zadanko: a) Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f(x)=4(x−1)2 +5 b) Ile punktów wspólnych z wykresem funkcji ma prosta o równaniu y=−2?
6 sty 23:02
Rob: dziękuję za pomoc w pierwszym bezendu
6 sty 23:03
Rob: Mógłbym prosić o pomoc w drugim zadaniu ? bardzo pilne a nie wiem jak to zrobić
6 sty 23:15
5-latek: a)xw=p=1 wiec funkcja maleje w przedziale (−oo 1> a rosnie w przedziale <1,oo) b) Rozwiaz rownanie 4(x−1)2+5=−2 i zobaczysz czy maja punkty wspolne . Mozesz podac rozwiazanie od razu . masz wspolrzedne wierzcholka tej paraboli podane (wierzcholek nad osia OX , a wykres protej y=−2 przebiego pod osia OX wiec ile bedzie punktow wspolnych ?
6 sty 23:15
Rob: Ok dziękuję !
6 sty 23:17
Rob: ale mam jeszcze pytania odnośnie: −dlaczego funkcja maleje w przedziale od (−oo;1> a rośnie w przedziale od <1;+oo) ? −oraz dlaczego w równaniu 4(x−1)2+5 po znaku = znalazło się −2 ?
6 sty 23:27
Rob: Bardzo bym prosiłbym o odpowiedzenie na moje pytania i rozjaśnienie moich wątpliwości : )
6 sty 23:32
5-latek: 1. dlatego ze a=4>0 i ramiona paraboli skierowane w gore 2. dlatego ze aby wyanaczyc punkty przeciecia sie dwoch funkcji nalezy je przyrownac do siebie .
6 sty 23:37
Rob: aaaaa dobra teraz już wszystko jasne wielkie dzięki
6 sty 23:43