Postać trygonometryczna liczby zespolonej
Maths: Przedstaw liczbę zespoloną daną w postaci algebraicznej − w postaci trygonometrycznej:
z= cosα + 1 + i(sinα)
Pomocy, mam chyba z tysiąc podejść do tego zadania i za każdym razem nie wychodzi obecnie.
Bardzo proszę, może ktoś przedstawić rozwiązanie?
6 sty 22:52
Maslanek: Spróbuj może tak: z=x+iy; x,y∊R
| | y | | x | |
sinα= |
| ; cosα= |
| i przez porównanie. |
| | √x2+y2 | | √x2+y2 | |
6 sty 23:18
Maths: No tak, ale kat użyty w postaci algebraicznej musi być taki sam jak w postaci geometrycznej dla
cosinusa i sinusa?
6 sty 23:33
Mila:
Może taka pomoc?
| | α | | α | | α | | α | | α | | α | |
z=cos2 |
| −sin2 |
| +sin2 |
| +cos2 |
| +i*2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | |
z=2cos2 |
| +2sin |
| cos |
| *i |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | |
z=2cos |
| (cos |
| +i sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 sty 15:00