Rozwiąż nierównosć
bbbasia: Rozwiąż nierówność −x2 − 2x+15≥0
6 sty 22:09
ZKS:
−x2 − 2x + 15 ≥ 0 / * (−1)
x2 + 2x + 1 − 16 ≥ 0
(x + 1)2 ≥ 16 / √
|x + 1| ≥ 4
6 sty 22:14
ZKS:
Nie zmieniłem zwrotu nierówności to już sobie popraw.
6 sty 22:15
Ajtek:
ZKS, taki błąd

Nie poznaję kolegi

Cześć

.
Byłeś grzeczny poza tym "wielbłądem
6 sty 22:17
pigor: ..., lub np. tak :
−x2−2x+15 ≥0 /*(−1) ⇔ x
2+2x−15 ≤ 0 ⇔
⇔ (x+5)(x−3) ≤ 0 ⇔
−5≤ x≤ 3 ⇔
x∊[−5;3] . ...
6 sty 22:19
ZKS:
Siemanko
Ajtek.

Miałem na początku nie pisać o tym chciałem zobaczyć czy w ogóle
bbbasia zobaczy i zwróci
uwagę ale jednak szybko zrezygnowałem z tego.

.
6 sty 22:19
Ajtek:
Ech

Dlaczego podajecie gotowce
ZKS, pigor
Cześć
pigor 
.
6 sty 22:23
ZKS:
Nie podałem gotowca. Zostało jeszcze rozwiązanie nierówności z wartością bezwzględną.
6 sty 22:27
6 sty 22:30
ZKS:
6 sty 22:31
Ajtek:
Jakbyś nie patrzył, klasyk
6 sty 22:31
pigor: ... , ale to nie są standardowe gotowce i jak chce z nich mieć
użytek, to musi pomyśleć , albo o nich zapomnieć i tyle ; cześć;
pozdrawiam strażników moralności matematycznej ...
6 sty 22:35
Ajtek:
pigor Twoje rozwiązania zmuszają do myślenia, to fakt. I za to Ciebie lubię

. Chociaż
czasami w zapisach połapać się nie mogę

.
6 sty 22:37
bezendu:

To ja może po ''szkolnemu''
−x
2−2x+15≥0 /(−1)
x
2+2x−15≤0
Δ=4+60=64
√Δ=8
x∊<−5,3>
6 sty 22:51