Pochodna
Adam:
Wychodzi mi wynik −5, ale niestety to zły wynik.
6 sty 21:51
Mila:
| | ctg(5x) | | | −1*5ctgx | | −ctg(5x) | |
| x− |
| | | sin2(5x) | | sin2x | |
| |
f(x)= |
| = |
| |
| | ctgx | | ctg2x | |
6 sty 22:01
Adam: A to ma znaczenie jeśli jest to zapisane w takiej formie:
x−>−2
Wiem, że muszę z de l'Hospitala skorzystać
6 sty 22:03
Ajtek:
No stary

To pisz że liczysz granicę w punkcie, a nie pochodną funkcji
Mila się
napracowała i Jej czas poszedł na marne

.
Witaj
Mila

.
6 sty 22:07
Mila:
Myślałam, że masz obliczyc pochodną ilorazu
Jeśli do granicy:
| | −1*5 | |
(ctg(5x))'= |
| |
| | sin2(5x) | |
6 sty 22:08
Adam: Przepraszam myślałem, że to nie bedzie miało wpływu na wynik. Przepraszam jeszcze raz...
6 sty 22:09
Adam: | | −1 | |
No tak, ale wynik jest |
| a mi wychodzi −5 |
| | 5 | |
6 sty 22:22
Adam: | | 1 | |
przepraszam wynik, to |
| |
| | 5 | |
6 sty 22:22
pigor: piszesz x→ −2

, wtedy co ma Hospital do tego

no chyba, że miało być x→ −
∞ , to co innego , a więc jak ma być
6 sty 22:23
Adam: x−>2−
6 sty 22:30
Adam: Przepraszam za pomyłkę, ale dzisiaj jestem jakiś zakręcony ...
6 sty 22:31
Mila:
Napisz tę granicę bez pomyłki, to policzymy.
7 sty 15:14
Adam: Dobra niestety z notatek kolegi nie mogłem wywnioskować jak to w końcu wygląda. Dzisiaj się
dowiedziałem, że przykład wygląda tak:
7 sty 17:32
Mila:
| | cos(5x) | | sinx | |
=limx→0 |
| * |
| = |
| | sin(5x) | | cosx | |
| | cos(5x) | | sinx | |
=limx→0 |
| * |
| = |
| | cosx | | sin(5x) | |
| | cos(5x) | | cosx | | 1 | |
=limx→0 |
| *limx→0 |
| =1* |
| |
| | cosx | | 5*cos(5x) | | 5 | |
7 sty 17:45
Adam: Nie ogarniam, dlaczego w ten sposób O.o
7 sty 17:47
Adam: Myślałem, że liczymy pochodne w liczniku i mianowniku..
7 sty 17:49
Mila:
cos0=1
zatem rozpisałam, masz obliczone pochodne sin(5x) i sinx, tak jest prościej, przecież znasz te
proste tożsamości.
chcesz pochodne z ctg? No to zobacz:
| | 5sin2x | | 5*2sinx*cosx | |
=limx→0 |
| =H limx→0 |
| = |
| | sin2(5x) | | 2*5sin(5x)cos(5x) | |
| | sinx*cosx | | sinx | | cosx | |
=limx→0 |
| =limx→0 |
| *limx→0 |
| = |
| | sin(5x)*cos(5x) | | sin(5x) | | cos(5x | |
| | sinx | | cosx | | 1 | |
=limx→0 |
| *1=H limx→0 |
| = |
| |
| | sin(5x) | | 5cos(5x) | | 5 | |
7 sty 18:04
Adam: Ok, dzięki
7 sty 18:16