POMOCY
kamila: w ciągu arytmetycznym różnica między 7 i 2 wyrazem jest równa 20 a 4 wyraz jest równy 17.
Oblicz ile początkowych wyrazów tego ciągu daje w sumie 860.
19 paź 16:43
Emma: między liczby 16 i 81 wstaw 3 liczby tak by z podanymi liczbami tworzyły ciąg geometryczny.
proszę o pomoc..:(
19 paź 17:10
Emma: sorka źle mi się wysłało
19 paź 17:12
grus-grus: a
7−a
2=20⇒[a
1+(7−1)r]−[a
1+(2−1)r=20 ⇒r=4
a
4=17⇒a
1+(4−1)4=17 ⇒a
1=5
a
n=5+(n−1)4=1+4n
4n
2+6n=1720
2n
2+3n−860=0
Δ=6889
√Δ=83
n
1=−43<0 n
2=40
odp.40 początkowych wyrazów........
19 paź 17:53
grus-grus: | | 81 | | 3 | |
16,16q,16q2,16q3,16q4=81⇒q4= |
| ⇒q= |
| |
| | 16 | | 2 | |
teraz wstaw szukane liczby
19 paź 18:00
19 paź 19:39