logarytmy
Asia: Rozwiąż równanie korzystając z definicji logarytmu
log
5 log
4 (x−3)=0
Opuściłam ostatnie zajęcia i sama nie mogę załapać tych logarytmów
6 sty 21:06
6 sty 21:10
sushi_ gg6397228:
zawsze trzeba pamietac tez o dziedzinie−−−−> argument >0
6 sty 21:14
sushi_ gg6397228:
log5 y = 0 <===> .........
wylicz ile wynosi "y"
u Nas "y"= log4 (x−3)
6 sty 21:17
Janek191:
log 5 ( log 4 ( x − 3) ) = 0 = log5 1 ; x − 3 > 0 ⇒ x > 3
log 4 ( x − 3) = 1 ⇔ x − 3 = 41 ⇔ x = 4 + 3 = 7
Odp. x = 7
==========
6 sty 23:03
Janek191:
log5 ( log4 ( x − 3) ) = 0 = log5 1; x − 3 > 0 ⇒ x > 3
log4 ( x − 3) = 1 ⇔ x − 3 = 41 = 4 ⇔ x = 4 + 3 = 7
Odp. x = 7
=========
6 sty 23:06