Graniastosłup prawidłowy czworokątny
Radek:

Graniastosłup prawidłowy czworokątny
Jak obliczyć wysokość bo nie mam pomysłu

?
Dziękuje
6 sty 20:58
Radek: Ktoś wie

?
6 sty 21:08
Bizon:
masz trójkąt prostokątny ... poszukaj −
6 sty 21:19
Radek: No widzę kilka nawet tylko co dalej
6 sty 21:23
Bizon:
... a taki w którym dodatkowo masz kąt 30o a boki 5, √h2+25, √h2+50
6 sty 21:26
Radek: Hmm, no to tego nie widzę nawet nie wiem gdzie patrzeć ?
6 sty 21:30
Radek:

Dobrze ?
6 sty 21:32
Bizon:
6 sty 21:44
Radek: Czyli przeciwprostokątna boku to 5√3
6 sty 21:54
Bizon:
... przeciwprostokątna boku ... nie słyszałem ...
6 sty 21:58
Marcin:
Przekątna graniastosłupa ma 10, a przekątna kwadratu z podstawy ma 5
√2
Licz teraz wysokość
6 sty 22:01
Bizon:
... przecież napisałem Ci już wszystko
Przyprostokątna =5
Druga jest przekątną ściany bocznej czyli √h2+25
Przeciwprostokątna to √h2+50 ... jako √h2+(5√2)2
6 sty 22:03
Radek: h=5√2
6 sty 22:06
Radek: Dziękuje wszystkim
6 sty 22:09
Bizon:
−
6 sty 22:10
Marcin:
Można też z funkcji trygonometrycznych
Teraz: (5
√2)
2 + h
2 = 10
2 → 50 + h
2 = 100 → h
2 = 50 → h= 5
√2
6 sty 22:13
Bizon:
... to jest to samo tylko odwróconej kolejności
6 sty 22:20