Pazdro
RS:
Dla jakich wartości parametru m równanie x2+y2−2mx+2m−1= 0 opisuje okrąg?
x2+y2−2mx+2m−1=0
(x−m)2−m2+y2+2m−1=0
(x−m)2+y2=m2−2m+1
m2−2m+1>0
(m−1)2>0
m∊(1,∞) ?
6 sty 20:50
RS: ?
6 sty 20:55
Piotr 10: A jeśli wezmę cyfrę, np m= −2
(−2−1)2=(−3)2=9 > 0
6 sty 20:56
Eta:
ok

prostszy sposób: S(a,b) r=a
2+b
2−c>0
| | −2m | |
a= |
| =m , b= 0 , c= 2m−1 |
| | −2 | |
m
2−2m+1>0 ⇒(m−1)
2>0 ⇒ m∊(1,
∞)
6 sty 20:57
Eta:
Odp:
m∊R\{1}
6 sty 20:58
Piotr 10: r=
√a2+b2−c
6 sty 20:59
RS:
Dziękuję
6 sty 20:59
RS:
To lepszy zapis to |m−1| ?
6 sty 21:00
RS:
Podaj wspórzędne środka i długość promienia okręgu
(m,0) ale jak wyrazić promień ?
6 sty 21:01
Eta:
Pisz porządnie treść zadania! .... a nie robisz "skróty"
6 sty 21:02
RS:
Nie robię żadnych skrótów

Teraz napisałem kolejny podpunkt do zadania
6 sty 21:06
RS: ?
6 sty 21:23
Lorak: Długość promienia to po prostu (m−1)2 dla m∊R\{1}
6 sty 21:24
Lorak: Tfu, to byłoby r2.
Czyli r = |m−1| (nie może być ujemny)
6 sty 21:26
RS:
promień jest normalnie (m−1)2 ale pierwiastkując √x2=|x| |m−1| ?
6 sty 21:29
Lorak: r2 = (m−1)2 /:√
r=|m−1|
6 sty 21:32
RS:
Ok dzięki
6 sty 21:33