Trygonometria
kokoeurospoko: Wiedząc że sin(8)=m oblicz sin(22)
6 sty 20:37
kokoeurospoko: Wiem że to trzeba chyba z sin(30−8) Ale nie wiem jak obliczyć cos bo mam √1−m2
6 sty 20:38
kokoeurospoko: Tylko nie mam pojęcie jak wyciągnąć ten pierwiastek, da się jakoś?
6 sty 20:43
kokoeurospoko: Bardzo proszę o jakąż pomoc
6 sty 20:53
krezz: Mógłby mi ktoś pomóc?
6 sty 22:22
pigor: ...,
sin 22=sin(30−8)= sin30*cos8−sin8*cos30=
= 12√1−m2−m*12√3= 12(√1−m2−m√3) i tyle .
6 sty 22:31
krezz: Czyli to √1−m2 ma takie zostać?
6 sty 22:38