Ciąg arytmetyczny
Gopeć: Nigdzie nie mogę znaleźć choćby podobnego zadania a nie mam pojęcia jak się za to zabrać

Suma pierwszego i piątego wyrazu ciągu arytmetycznego (an) wynosi 2 a iloraz szóstego i
pierwszego wyrazu jest równy −2 wyznacz ten ciąg
6 sty 20:34
Wazyl: 1) Napisz wzór na 5 wyraz ciągu arytmetycznego.
2) Napisz wzór na 6 wyraz ciągu arytmetycznego.
3) "Przepisz" polecenie na "język matematyki"
4) Rozwiąż układ równań
5) Pomyśl "jakie to proste"
6 sty 20:40
Marcin:
2a
1 + 4r = 2
Jedziesz
6 sty 20:45
Mila:
a
n− c. arytm.
a
1+a
5=2
a
1+a
1+4r=2
a
1+5r+2a
1=0
2a
1+4r=2⇔a
1+2r=1
3a
1+5r=0
3*(1−2r)+5r=0
dokończ
6 sty 20:47
Gopeć: Wybaczcie ale jestem tempa dzida i nie potrafię sobie tego dokończyć. POMOCY!
8 sty 19:40